Szacuny
29912
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
bardzo słabo to wygląda, suche bułki? brak warzyw? większość to przetworzone produkty, źródła tłuszczy kiepskie zapoznaj się ze ściągawką co do doboru produktów jaką podał Ci flex i wrzuć dietę zgodnie z regulaminem
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6268
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754787
Szynka, czy innego rodzaju wędliny to źródła białka dość słabej lub ewentualnie co najwyżej średniej jakości. Poza tym, te średniej jakości za kilogram wychodzą tyle co dobrej jakości wołowina.
Zdecydowanie sugeruję bazować na produktach jak najmniej przetworzonych. Możesz np. raz na jakiś czas upiec sobie 1-2 kilogramy schabu i będziesz miał dużo lepszej jakości mięso do pieczywa, czy jakiegokolwiek innego źródła weglowdanów.
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
86
Okej załóżmy że upiekłbym schabu, jak wtedy liczyć kaloryczność? Jestem trochę zielony w tym temacie i głównie korzystam z aplikacji a wątpię, że liczby są te same w tym przypadku.
Szacuny
9050
Napisanych postów
82727
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699723
Kupujesz schab i ważysz . Ważymy produkty zawsze przed wszelką obróbką: mięso rozmrożone i na surowo, ryż, kasze, makarony, płatki itp. w suchej postaci, warzywa i owoce - tylko części jadalne, surowe. Mięso w trakcie obróbki cieplnej, podczas gotowania, pieczenia, smażenia traci na wadze, odparowuje z niego trochę wody, wytapia się również pewna ilość tłuszczu. Ważąc po przygotowaniu możemy przez to zjeść więcej kalorii niż planowaliśmy. Wkleiłem Ci linki z podstawami to poczytaj . Bez podstaw nic nie zdziałasz
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6268
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754787
Chcąc wiedzieć ile dostarczysz kalorii i składników odżywczych w określonym kawałku np. pieczonego schabu, możesz to policzyć na kilka sposobów. Najprościej będzie po prostu sprawdzić w tabelach kalorycznych ile dana masa mięsa po obróbce ma wartości odżywczych.
Możesz również dokonać pomiaru masy mięsa przed obróbką. Następnie ponownie po obróbce. Będziesz w ten sposób wiedział ile mięso oddało wodny w trakcie pieczenia. Możesz kawałek pokroić na xx elementów i policzyć ile każdy z nich ma wartości odżywczych.