SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kaloryczność makaronu.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 685

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 27 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1676
Cześć, dzisiaj zdziwiłem się jedna rzeczą. Chodzi mi o ilość kcal w makaronie białym i pełnoziarnistym.

Sądziłem, że kcal będą conajmniej zbliżone a nawet, że pelneziarno może mieć więcej kcal a jest odwrotnie. Skąd aż taka różnica?
Biały to Barilla a pełne ziarno z Lubelli







Zmieniony przez - bz3k w dniu 2020-06-28 10:37:15

Zmieniony przez - bz3k w dniu 2020-06-28 10:37:52
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6272 Napisanych postów 76043 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754908
Każdy makaron, podobnie jak każdy ryż, kasza, czy mąki (pieczywo) ma tyle samo kalorii. Różnice mogą być bardzo nieznaczne. Oczywiście mam na myśli w tej sytuacji makarony wytwarzane z mąk, a nie z grochu, soczewicy, czy fasoli.

To, o czym warto wiedzieć, to że produkty należy ważyć przed ich obróbką. W jednym z przykładów wklejonych przez Ciebie (makaron penne pióra) jest to produkt po obróbce termicznej. Czyli po gotowaniu. Sytuacja taka ma również często miejsce na opakowaniach makaronów, co może wprowadzić w błąd.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 27 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1676
To wprowadziło mnie w błąd. Dziwne, zawsze sądziłem, że na opakowaniu w przeliczeniu na 100g jest podana wartosc przed obróbką.
A w tym przypadku nie wiadomo czy 19og al dente, czy mocno ugotowany, bez sensu.
Dzięki za odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
w przypadku makaronów przewanie po obróbce kalorycznosć i btw jest przedstawiona, jak jest w fitatu to nie wiem.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191524
Witaj,
Czesto producenci podają wartości po ugotowaniu i widzimy mniej kalorii, zabieg z względu marketingowego dobry automatycznie ludzię będą brali ten gdzie jest mniej kalorii.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
wszystkie tego typu produkty makarony, ryże, kasze musza oscylować w granicach ok 350kcal na 100g +/- 20kcal i jak się znacznie różni to znaczy ze trzeba szukać szczegółowych informacji dotyczących określania tych wartoci w tabeli, jednak wszystkie produkty jakie używamy, czyli czy to makarn czy mięso lepiej, a nawet należy ważyć i liczyć przed obróbką
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33134 Napisanych postów 23209 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278150
Ważymy przed obróbką ponieważ po obrobce jest ogromna granica błędu , makaron aldente+-10 min gotowaia zwiększy wagę do +- 190g natomiast jeśli makaron przegoyujemy o kolejne 10 min to jego waga może wyniesc nawet +- 300g . Im dłużej gotujemy tym więcej wody absorbuje
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tłuszcz ? Możliwe do spalenia?

Następny temat

Odpowiednie owoce zamiast warzyw

WHEY premium