Witaj,
sprawa wydaje się prosta. Sugeruję skorzystać z kalkulatora BMR i wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne wpisując niezbędne dane. Oczywiście jest to średni wynik szacunkowy, ale jest to dobry punkt wyjścia, który w większości przypadków sprawdza się.
Jeśli chodzi o
rozkład makroskładników, to sugeruję ustawić sobie białko na poziomie 30% ogółu kalorii. Koniecznie aby nie było go mnie niż 2g na każdy kilogram masy ciała. Jeśli chodzi o tłuszcze, to proponuję utrzymywać 1g na każdy kilogram masy ciała, a cała reszta to oczywiście węglowodany.
Postaraj się utrzymać to przez dwa tygodnie i po tym czasie sprawdź jak zmieniła się Twoja waga. Zapewne zdajesz sobie sprawę, że każdy z nas jest inny i niekoniecznie otrzymany wynik będzie skutkował utrzymaniem wagi. Jeśli będziesz chciał dokonać jakichkolwiek korekt, to sugeruję robić to stopniowo po -200 kcal, ale też nie częściej niż raz na tydzień i obserwować wpływ na wagę.
Pamiętaj jednak że kalorie to nie wszytko, niemniej ważne jest dobór składników. Szczególnie istotne jest aby opierać się na produktach nieprzetworzonych lub nisko przetworzonych. Unikać przekąsek, cukru, fast foodów i słodzonych napoi.
W badaniach naukowych dowiedziono także, że osoby utrzymujące ten sam poziom kalorii, ale bazujące na produktach wysoko przetworzonych zwiększały swoją wagę w przeciwieństwie do osób odżywiających się zdrowo, które pomimo tych samych kalorii traciły na wadze. Żywność o niskim stopniu przetworzenia wymaga od naszego organizmu znacznie więcej energii na przyswojenie pokarmu niż w tym drugim przypadku. Na tym to właśnie polega.
Niżej podrzucam bardzo ciekawy artykuł, który powinieneś przeczytać.
Jeśli Twoim celem jest obniżenie wagi, to możesz także wesprzeć się spalaczem tłuszczu. Osobiście polecam jeden z Redoxów.