A później jak schudnę do 75 robić mase mięśniową i mniej więcej do 82/83 czy jest opłacalne?
...
Napisał(a)
Waże teraz mam 82kG chce schudnąć mniej więcej do września do 75kG
A później jak schudnę do 75 robić mase mięśniową i mniej więcej do 82/83 czy jest opłacalne?
A później jak schudnę do 75 robić mase mięśniową i mniej więcej do 82/83 czy jest opłacalne?
...
Napisał(a)
Część!
To zależy od tego jaki masz obecnie poziom tkanki tłuszczowej oraz jak długo chciałbyś prowadzić okres masowy.
Moim zdaniem nie jest to zła idea, ze względu na fakt, że przy zredukowaniu tkanki tłuszczowej poprawisz wiele parametrów zdrowotnych, w tym wrażliwość insulinową, która będzie bardzo ważna w trakcie procesu budowy masy mięśniowej.
Redukcję powinieneś robić w miarę spokojnie i celować w spadki wagi 0,5kg - 0,7kg na tydzień. To pozwoli zachować jak najwięcej tkanki mięśniowej.
Gdy zejdziesz do odpowiedniej wagi lub poziomu tkanki tłuszczowej, to warto zastosować tzw. "reverse dieting" czyli powolne i spokojne dodawanie kalorii, tak by po okresie redukcji nie złapać dużej ilości tkanki tłuszczowej. Taki okres powinien trwać 12-16 tygodni, wtedy będziesz mógł spokojnie dodawać jakościowej masy mięśniowej oraz nie "zalewać" się tłuszczem. Myślę, że zwiększanie kalorii po 200-300 co 10-14 dni powinno być odpowiednie do tego aby osiągnąć Twój cel.
Więcej informacji o różnych dietach możesz poczytać w artykule poniżej.
To zależy od tego jaki masz obecnie poziom tkanki tłuszczowej oraz jak długo chciałbyś prowadzić okres masowy.
Moim zdaniem nie jest to zła idea, ze względu na fakt, że przy zredukowaniu tkanki tłuszczowej poprawisz wiele parametrów zdrowotnych, w tym wrażliwość insulinową, która będzie bardzo ważna w trakcie procesu budowy masy mięśniowej.
Redukcję powinieneś robić w miarę spokojnie i celować w spadki wagi 0,5kg - 0,7kg na tydzień. To pozwoli zachować jak najwięcej tkanki mięśniowej.
Gdy zejdziesz do odpowiedniej wagi lub poziomu tkanki tłuszczowej, to warto zastosować tzw. "reverse dieting" czyli powolne i spokojne dodawanie kalorii, tak by po okresie redukcji nie złapać dużej ilości tkanki tłuszczowej. Taki okres powinien trwać 12-16 tygodni, wtedy będziesz mógł spokojnie dodawać jakościowej masy mięśniowej oraz nie "zalewać" się tłuszczem. Myślę, że zwiększanie kalorii po 200-300 co 10-14 dni powinno być odpowiednie do tego aby osiągnąć Twój cel.
Więcej informacji o różnych dietach możesz poczytać w artykule poniżej.
Polecamy również: Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Polecane artykuły