Witam , znaczna część trenujących na siłowni osób zwraca jedynie uwagę na to, by zapewnić jak największą podaż białka, uznając ten składnik za kluczowy dla rozwoju muskulatury. Tymczasem zarówno dla zachowania zdrowia, jak i prawidłowego utrzymania zadowalającego progresu na treningach i konsekwentnej poprawy kompozycji sylwetki ważna jest także podaż innych związków zawartych w żywności. Dieta, która nie uwzględnia tych wymogów jest dietą źle zbilansowaną, a konsekwentne trwanie w jej założeniach po pewnym czasie doprowadza do treningowej stagnacji i pogorszenia stanu zdrowia.
Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego
https://www.sfd.pl/-t276436.html
Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal, jeżeli masa to dodajesz ok 300 kcal
https://www.sfd.pl/-t1135440.html - Źródła białka w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135388.html -
Źródła węglowodanów w diecie.
W rozkładzie makroskładników na początek przyjmujesz białko 2 g , tłuszcze 1-1,5 g na kg masy i reszta kalorii z węglowodanów