...
Napisał(a)
Witam mam pytanie odnośnie kalorii na masie obecnie zakończyłem redukcję z 114kg do 75kg i chce wejść na masę obecnie mam 2700 kalorii o ile podbić kalorię
...
Napisał(a)
Witaj!
Widzę, że redukcja wagi była spora i z pewnością kosztowało Cię to wiele trudu. Jest to naprawdę imponujący wynik.
Jeśli Twoim obecnym celem jest budowa masy mięśniowej, to zważając na to że jak sądzę możesz mieć skłonności do gromadzenia tkanki tłuszczowej, musisz postępować bardzo ostrożnie. Jak się domyślasz, chodzi tutaj o minimalne podbijanie kalorii. Nawet mały naddatek kaloryczny wystarczy aby budować mięśnie, a czym naddatek będzie mniejszy tym ryzyko obrastania tłuszcz także będzie niższe.
Akurat świetnie trafiłeś z pytaniem, gdyż do tego tematu odniósł się w tym tygodniu jeden z naszych autorów i przedstawił problem w dwuczęściowym artykule.
Niżej podrzucam linki:
"Koniec odchudzania, czas na masę! Czyli jak budować mięśnie!"
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Koniec_odchudzania,_czas_na_masę!_Czyli_jak_budować_mięśnie!-a5062.html
"Jak wejść na masę po zakończeniu redukcji?"
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Jak_wejść_na_masę_po_zakończeniu_redukcji_-a5065.html
Myślę, że tam znajdziesz także informacje o które pytasz. Uważam, że skoro przeprowadziłeś tak udaną redukcje, to dysponujesz już niemałą wiedzą w tym temacie i z pewnością zdajesz sobie sprawę, że kalorie to nie wszystko. Ogromne znaczenie ma także dobór produktów spożywczych, mam tu na myśli oczywiście poziom przetworzenia.
Aby Twoje pytanie nie zostało bez odpowiedzi, to uważam że w Twoim przypadku naddatek energetyczny powinien wynosić ok 150-200 kcal i zweryfikować to po 2-3 tygodniach, a następnie wyciągnąć wnioski i poddać ewentualnej korekcie.
Widzę, że redukcja wagi była spora i z pewnością kosztowało Cię to wiele trudu. Jest to naprawdę imponujący wynik.
Jeśli Twoim obecnym celem jest budowa masy mięśniowej, to zważając na to że jak sądzę możesz mieć skłonności do gromadzenia tkanki tłuszczowej, musisz postępować bardzo ostrożnie. Jak się domyślasz, chodzi tutaj o minimalne podbijanie kalorii. Nawet mały naddatek kaloryczny wystarczy aby budować mięśnie, a czym naddatek będzie mniejszy tym ryzyko obrastania tłuszcz także będzie niższe.
Akurat świetnie trafiłeś z pytaniem, gdyż do tego tematu odniósł się w tym tygodniu jeden z naszych autorów i przedstawił problem w dwuczęściowym artykule.
Niżej podrzucam linki:
"Koniec odchudzania, czas na masę! Czyli jak budować mięśnie!"
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Koniec_odchudzania,_czas_na_masę!_Czyli_jak_budować_mięśnie!-a5062.html
"Jak wejść na masę po zakończeniu redukcji?"
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Jak_wejść_na_masę_po_zakończeniu_redukcji_-a5065.html
Myślę, że tam znajdziesz także informacje o które pytasz. Uważam, że skoro przeprowadziłeś tak udaną redukcje, to dysponujesz już niemałą wiedzą w tym temacie i z pewnością zdajesz sobie sprawę, że kalorie to nie wszystko. Ogromne znaczenie ma także dobór produktów spożywczych, mam tu na myśli oczywiście poziom przetworzenia.
Polecamy również: Brak efektów w treningu: "robię masę czyli rzeźbę"
Aby Twoje pytanie nie zostało bez odpowiedzi, to uważam że w Twoim przypadku naddatek energetyczny powinien wynosić ok 150-200 kcal i zweryfikować to po 2-3 tygodniach, a następnie wyciągnąć wnioski i poddać ewentualnej korekcie.
Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Polecane artykuły