Cześć!
Problem jest bardzo złożony i raczej wymaga pracy ze specjalistą, nie tylko dietetykiem ale i psychologiem. Efekt widoczny na brzuchu jest efktem tego w jaki sposób się odżywiasz oraz wysokiego poziomu kortyzolu na jaki narażasz swój organizm. Niestety nie ma szybkiego rozwiązania.
Aby sprawdzić ile powinnaś jeść zachęcam do zerknięcia na poniższy artykuł:
Następnie rozłożyć kalorie pomiędzy makroskładniki:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/
odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Kolejnym krokiem będzie dołożenie treningu siłowego, który pozwoli wyrzeźbić sylwetkę i zredukować tkankę tłuszczową.
Powodzenia.