SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Skład chleba

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1898

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Hej! Koło domu mam sklep gdzie zawsze kupuję chlebek ale ostatnio zawiesiłam oko na jego składzie. Mąka żytnia 50% ? I niby pozostałe 50 to woda i olej ? Wierzyć w to ? Do tego kalorycznie wychodzi dość nisko także też jestem tym zaintrygowana.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24265 Napisanych postów 25219 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020288
Cześć!

Nie, raczej nie ma w tym błędu. Kiedyś sam piekłem pieczywo, zwłaszcza na zakwasie i pamiętam, że do mąki dodaje się zakwas, który sam w sobie to dzikie drożdże z wodą, oraz płyn (może to być woda, mleko, maślanka czy nawet piwo). Także nie ma w tym nic dziwnego, że 50% ciasta może stanowić woda, biorąc pod uwagę zakwas oraz samą wodę dodawaną do mąki. Olej natomiast jest jedynie dodawany do posmarowania foremki, w której wypiekany był chleb. Stosowany jest aby łatwiej było wyjąć pieczywo z foremki.
Polecamy również: Dlaczego chleb pełnoziarnisty jest lepszy od białego pieczywa?

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
prawda, taki chlebek jest wilgotny, to że 50% jest mąki nie oznacza że jest tego 200g i 200 g wody. Ciasto się rozrasta zwiększa swa objętość masę i dlatego taki skład.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 443 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 2123
To teraz zaintryguj się Koleżanko tym: "Składniki: mąka ŻYTNIA (61%), woda, maślanka 6,0% (MLEKO, maślanka ), sól." Jest to chleb żytni z maślanką z Biedronki, więcej: https://www.biedronka.pl/pl/pieczywo?page=skladniki Kochany chlebek

"I like when skinny guys give advice how tu build muscle."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 443 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 2123
Anonim
Hej! Koło domu mam sklep gdzie zawsze kupuję chlebek ale ostatnio zawiesiłam oko na jego składzie. Mąka żytnia 50% ? I niby pozostałe 50 to woda i olej ? Wierzyć w to ? Do tego kalorycznie wychodzi dość nisko także też jestem tym zaintrygowana.


No ma nawet mniej kalorii niż ten ww. przeze mnie z Biedronki który ma chyba 208. Pytanie jak to możliwe gdy Twój zawiera olej a "mój" nie. Musi być bardziej nasączony wodą ten Twój.

"I like when skinny guys give advice how tu build muscle."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 418 Napisanych postów 461 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 4565
Pewnie, że to możliwe- zwykle zawartość wody, w zależności od gatunku mąki i gatunku pieczywa wynosi ok.40-50% masy pieczywa.:)
1

"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD
Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D
Quod me nutrit me destruit ;)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Skóra naczynkowa

Następny temat

Ile tortilla z kurczakiem może leżeć w lodówce?

WHEY premium