...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Cześć!
Nie, raczej nie ma w tym błędu. Kiedyś sam piekłem pieczywo, zwłaszcza na zakwasie i pamiętam, że do mąki dodaje się zakwas, który sam w sobie to dzikie drożdże z wodą, oraz płyn (może to być woda, mleko, maślanka czy nawet piwo). Także nie ma w tym nic dziwnego, że 50% ciasta może stanowić woda, biorąc pod uwagę zakwas oraz samą wodę dodawaną do mąki. Olej natomiast jest jedynie dodawany do posmarowania foremki, w której wypiekany był chleb. Stosowany jest aby łatwiej było wyjąć pieczywo z foremki.
Nie, raczej nie ma w tym błędu. Kiedyś sam piekłem pieczywo, zwłaszcza na zakwasie i pamiętam, że do mąki dodaje się zakwas, który sam w sobie to dzikie drożdże z wodą, oraz płyn (może to być woda, mleko, maślanka czy nawet piwo). Także nie ma w tym nic dziwnego, że 50% ciasta może stanowić woda, biorąc pod uwagę zakwas oraz samą wodę dodawaną do mąki. Olej natomiast jest jedynie dodawany do posmarowania foremki, w której wypiekany był chleb. Stosowany jest aby łatwiej było wyjąć pieczywo z foremki.
Polecamy również: Dlaczego chleb pełnoziarnisty jest lepszy od białego pieczywa?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
prawda, taki chlebek jest wilgotny, to że 50% jest mąki nie oznacza że jest tego 200g i 200 g wody. Ciasto się rozrasta zwiększa swa objętość masę i dlatego taki skład.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
To teraz zaintryguj się Koleżanko tym: "Składniki: mąka ŻYTNIA (61%), woda, maślanka 6,0% (MLEKO, maślanka ), sól." Jest to chleb żytni z maślanką z Biedronki, więcej: https://www.biedronka.pl/pl/pieczywo?page=skladniki Kochany chlebek
"I like when skinny guys give advice how tu build muscle."
...
Napisał(a)
AnonimHej! Koło domu mam sklep gdzie zawsze kupuję chlebek ale ostatnio zawiesiłam oko na jego składzie. Mąka żytnia 50% ? I niby pozostałe 50 to woda i olej ? Wierzyć w to ? Do tego kalorycznie wychodzi dość nisko także też jestem tym zaintrygowana.
No ma nawet mniej kalorii niż ten ww. przeze mnie z Biedronki który ma chyba 208. Pytanie jak to możliwe gdy Twój zawiera olej a "mój" nie. Musi być bardziej nasączony wodą ten Twój.
"I like when skinny guys give advice how tu build muscle."
...
Napisał(a)
Pewnie, że to możliwe- zwykle zawartość wody, w zależności od gatunku mąki i gatunku pieczywa wynosi ok.40-50% masy pieczywa.:)
1
"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD
Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D
Quod me nutrit me destruit ;)
Polecane artykuły