Składniki:
Baza:
75 gramów mąki chlebowej typ 750 - 257 kcal (12g białka)
100g jogurtu greckiego skyr - 64 kcal 12g białka
2 łyżeczki ~20g sosu do pizzy - 11kcal
pół kulki ~113g mozzarelli light - 98kcal 12g białka
pół łyżeczki ~2,5g cukru (dla drożdzy) - 10kcal
5g drożdży - 5kcal
Dodatki (dla pizzy ze zdjęcia):
garść cebuli ~25g pokrojonej w małą kostkę - 8kcal
odrobina wody
50g chudego mięsa - 65kcal 12g białka
Kcal i białko bazy: 445kcal 24g białka (36g licząc mąkę)
Kcal i białko całego przepisu: 518kcal 36g białka (48g licząc mąkę)
Mięso należy wcześniej w jakiś sposób ugotować(waga jest dla surowego mięsa), ja korzystałem z sous vide. Wsypać (najlepiej do w miarę wąskiego naczynia, wystarczy mniej wody by przykryć drożdże) cukier, dodać drożdże, zalać odrobiną wody i wymieszać. Do miski dodać skyr, mąkę a następnie ponownie wymieszać drożdże i dodać do miski. Wymieszać wszystko i wyrobić ciasto. Można potem zostawić w lodówce do zimnej fermentacji. Gdy ciasto jest gotowe należy rozgrzać piekarnik (każda pizza wychodzi najlepiej w jak największej temperaturze i krótkim czasie pieczenia) Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i uformować je tak by wypełniało ją całą. Dodać sos, nasze mięso, dodatki i pokrojoną (w kostkę lub kółka) mozzarellę. Włożyć do piekarnika. W moim przypadku mam do dyspozycji tylko gazowy więc tak jak rozgrzewałem na najwyższym ogniu tak też piekę około 15-20 minut na najwyższym szczeblu. W przypadku elektrycznych używałbym ustawień z innych przepisów na pizzę.
Zmieniony przez - Gunther w dniu 2022-03-23 17:17:08
Zmieniony przez - Gunther w dniu 2022-03-23 17:17:25
Zmieniony przez - Gunther w dniu 2022-03-23 17:18:25