Szacuny
5
Napisanych postów
129
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
3968
Witam, natrafiłem niedawno na odżywkę białkowa firmy Amix i muszę przyznać, że zdziwiłem się ilością białka, prawie 95g na 100g. Jest to wynik iście zdumiewający, bo nie widziałem nigdy odżywki, która miałaby taką ilość białka, nawet wśród topowych producentów uznanych na świecie. W dodatku cena jest niższa niż izolaty i hydrolizaty topowych firm. Moje pytanie brzmi, czy to faktycznie jest białko nr1 na świecie jak się chwalą, czy jednak coś z tym białkiem jest nie tak?
Dodatkowo na och stronie jest jeszcze taka informacja.
„ w przeciwieństwie do tradycyjnego izolatu białka, Amix Zero pro nie jest pozyskiwany z odpadów mleczarskich przy produkcji sera (serwatka). Surowiec wykorzystany do produkcji – to świeże mleko pochodzące z certyfikowanych upraw”
Czy ich białko faktycznie jest lepsze jakościowo niż zwykłe białkowe serwetkowe?
Zmieniony przez - angryuser w dniu 2022-09-10 18:49:06
Szacuny
7
Napisanych postów
36
Wiek
73 lat
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
3175
Nie wiem, czy jakość jest lepsza. Kupiłem to raz, bo podobny produkt innej firmy, który zawsze kupuję był niedostępny, i więcej tego na pewno nie kupię. Wróciłem do produktu, który zwykle używam. (Podobny, tzn. też otrzymywany bezpośrednio z mleka, a nie z serwatki.)
Co do ilości białka: firmy bardzo chętnie podają zawartość np. białka w suchej masie produktu "zapominając" wspomnieć o tym na etykiecie. Ponieważ każdy produkt zawiera trochę wody (nawet pozornie suchy proszek), otrzymuje się trochę wyższą liczbę.
W produkcie który kupuję, jest podane 86 g białka na 100 g produktu. (Celowo nie podaję nazwy tego innego produktu, bo nie chcę robić nikomu reklamy.)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12105
Napisanych postów
160570
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1234985
W sumie kwestia zawartości procentowej białka została bardzo dobrze wyjaśniona wyżej. Często producenci podają ilość białka w Suchej masie całego komponentu więc faktycznie jeżeli zrobimy taki myk to może okazać się że tego białka jest powyżej 90%, jeżeli chodzi o odżywkę WPC. Natomiast jeżeli chodzi tutaj o pozyskiwanie białka czy to z serwatki czy też z innych produktów pochodzenia mlecznego to tutaj zbytnio nie dałbym się nabierać że jakiś producent oskarża innego że ktoś korzysta z odpadu produktu mleczarskiego. Proces technologiczny obecnie pozwala na znaczne obniżenie ilości laktozy i wykorzystaniu jedynie białek mleka
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6290
Napisanych postów
76141
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755474
Jak już zostało wspomniane w wypowiedzi powyżej, często producenci podają ilość białka w odżywce białkowej w suchej masie. W sytuacji, gdy woda w takim produkcie stanowi oko 7 procent składu, samego białka jest już około 88 procent. Drugą kwestią na którą warto zwrócić uwagę jest zawartość glutaminy. Jest ona około 3,5 grama większa, niż np. w izolacie firmy Olimp. Czasami stosuje się tego typu praktyki aby zwiększyć sztucznie ilość białka tańszym surowcem. Poza tym, firma ta porównuje ilość białka w wersji bezsensownej do innych smakowych. W rzeczywistości wychodzi na to samo.
Szacuny
2648
Napisanych postów
13588
Wiek
28 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
469233
ja od siebie dodam, ze pracujac w sklepie z suplementami Amix byl marka dosc czesto rozchwytywana przez klientow i popularna, aczkolwiek sam osobiscie nigdy nie stosowalem izolatu lub koncentratu z ich firmy
poziom 95g bialka /100g produktu jest rzeczywiscie naprawde wysoki, ale to nie jest tak, ze stanowi top of the top, chocby naturalny izolat z "siodemki" ma 94g bialka