Krowie mleko nie każdemu dobrze służy. Niektórzy ludzie po kilkudziesięciu minutach od spożycia mleka zaczynają mieć nudności, wzdęcia i biegunki. Lekarze nazywają ten stan nietolerancją laktozy - podstawowego cukru krowiego mleka. Za ten stan odpowiedzialny jest niedobór laktazy - enzymu, który rozkłada laktozę na cukry proste, umożliwiając tym samym wykorzystanie tej substancji przez organizm. Z wyjątkiem pojedynczych przypadków, każdy człowiek jest w stanie trawić laktozę w dzieciństwie. U dzieci laktazę produkują komórki jelita cienkiego. Jednak już w wieku około 2 lat ilość tego enzymu zaczyna spadać. Wśród dorosłych nietolerancja laktozy jest już bardzo powszechna - szczególnie wśród Afrykanów i Azjatów. Natomiast najwyższy odsetek ludzi, którzy zachowują zdolność do trawienia krowiego mleka w wieku dorosłym, występuje wśród osób wywodzących się z kultur północno-europejskich. Ponieważ w Europie hodowla krów jest tradycyjnym zajęciem od wieków, podejrzewa się, że ów zwiększony odsetek wynika po prostu z ewolucyjnego przystosowania do diety opartej na produktach mlecznych.
Wydaje się prawdopodobne, że ta geograficzna zależność dotyczy w pewnym sensie również krów. Postanowił to sprawdzić zespół europejskich naukowców. Wyniki publikuje na swoich stronach internetowych miesięcznik Nature Genetics. Naukowcy zbadali proporcje stężeń 6 głównych białek w mleku 20 tysięcy krów z całej Europy. Okazało się, że mapa największego i najmniejszego zróżnicowania składu krowiego mleka idealnie pokrywa się z rejonami naszego kontynentu, gdzie żyje najwięcej i najmniej ludzi zdolnych do trawienia laktozy. Pokrywa się ona również z zasięgiem archeologicznych śladów hodowli krów w neolicie. Oznacza to, że ludzie wpłynęli na ewolucję krów w takim samym stopniu jak krowy na ewolucję ludzi. To najlepszy dowód, że w północnej Europie - przede wszystkim w Polsce, Niemczech, Danii, Szwajcarii i południowej Szwecji - krowy były hodowane od tysięcy lat. Dzięki temu w naszym kraju aż 50% ludzi zachowuje zdolność trawienia krowiego mleka w wieku dorosłym, podczas gdy średnia światowa wynosi zaledwie 20%. Niniejsze badania to pierwszy udowodniony przypadek koewolucji człowieka i zwierzęcia hodowlanego.
autor: Andrzej Pieńkowski
źródło: Ekspres Naukowy, Polskie Radio BIS 2003-11-24
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak