SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ewolucja krowiego mleka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1628

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Ewolucja krowiego mleka

Krowie mleko nie każdemu dobrze służy. Niektórzy ludzie po kilkudziesięciu minutach od spożycia mleka zaczynają mieć nudności, wzdęcia i biegunki. Lekarze nazywają ten stan nietolerancją laktozy - podstawowego cukru krowiego mleka. Za ten stan odpowiedzialny jest niedobór laktazy - enzymu, który rozkłada laktozę na cukry proste, umożliwiając tym samym wykorzystanie tej substancji przez organizm. Z wyjątkiem pojedynczych przypadków, każdy człowiek jest w stanie trawić laktozę w dzieciństwie. U dzieci laktazę produkują komórki jelita cienkiego. Jednak już w wieku około 2 lat ilość tego enzymu zaczyna spadać. Wśród dorosłych nietolerancja laktozy jest już bardzo powszechna - szczególnie wśród Afrykanów i Azjatów. Natomiast najwyższy odsetek ludzi, którzy zachowują zdolność do trawienia krowiego mleka w wieku dorosłym, występuje wśród osób wywodzących się z kultur północno-europejskich. Ponieważ w Europie hodowla krów jest tradycyjnym zajęciem od wieków, podejrzewa się, że ów zwiększony odsetek wynika po prostu z ewolucyjnego przystosowania do diety opartej na produktach mlecznych.

Wydaje się prawdopodobne, że ta geograficzna zależność dotyczy w pewnym sensie również krów. Postanowił to sprawdzić zespół europejskich naukowców. Wyniki publikuje na swoich stronach internetowych miesięcznik Nature Genetics. Naukowcy zbadali proporcje stężeń 6 głównych białek w mleku 20 tysięcy krów z całej Europy. Okazało się, że mapa największego i najmniejszego zróżnicowania składu krowiego mleka idealnie pokrywa się z rejonami naszego kontynentu, gdzie żyje najwięcej i najmniej ludzi zdolnych do trawienia laktozy. Pokrywa się ona również z zasięgiem archeologicznych śladów hodowli krów w neolicie. Oznacza to, że ludzie wpłynęli na ewolucję krów w takim samym stopniu jak krowy na ewolucję ludzi. To najlepszy dowód, że w północnej Europie - przede wszystkim w Polsce, Niemczech, Danii, Szwajcarii i południowej Szwecji - krowy były hodowane od tysięcy lat. Dzięki temu w naszym kraju aż 50% ludzi zachowuje zdolność trawienia krowiego mleka w wieku dorosłym, podczas gdy średnia światowa wynosi zaledwie 20%. Niniejsze badania to pierwszy udowodniony przypadek koewolucji człowieka i zwierzęcia hodowlanego.


autor: Andrzej Pieńkowski
źródło: Ekspres Naukowy, Polskie Radio BIS 2003-11-24

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Glukoza - sprawca starości

Następny temat

Substancje odżywcze mózgu

WHEY premium