Arbuz pochodzi z południowej Afryki. W starożytnym Rzymie był znanym i cenionym środkiem kosmetycznym. Do Polski trafił w XIX wieku, przywieźli go Rosjanie.
Mało kto wie, że arbuz to coś więcej niż woda
W jego miąższu można znaleźć sporo cukrów, sole żelaza i kwas foliowy zmniejszający niedokrwistość. Arbuz jest też źródłem potasu oraz karotenu (ujędrnia skórę) i witaminy A. Powinny go jeść przede wszystkim przyszłe mamy i osoby starsze.
W medycynie ludowej był lekarstwem na podagrę, podrażnienie wątroby oraz trudności z wydaleniem moczu.
Arbuz przeciwnie pomaga w diecie
Regularnie pity sok z arbuza obniża poziom cholesterolu, odkaża układ trawienny i usprawnia przemianę materii. Możesz zrobić z niego orzeźwiające sałatki. Wystarczy połączyć arbuza z malinami, porzeczkami i gruszkami.
Możesz wykorzystać jego właściwości nawilżające i regenerujące. Zrób z niego tonik do przemywania twarzy. W tym celu 1/2 szklanki soku z arbuza zmieszaj z miodem. Przemywaj twarz codziennie przed snem.
(www.polki.pl)
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak