Czekolada gorzka
100 g produktu zawiera:
Białko Tłuszcze Węglowodany (strawne) [g]
6.7----- 34.3----- 54.9
Wartość energetyczna [kcal]: 554
Odpadki [%]: 0
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 21.35
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 10.12
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1.35
Węglowodany ogółem [g]: 56.6
Cholesterol [mg]: 0
Sacharoza [g]: 38.3
Błonnik pokarmowy [g]: 1.7
Sód [mg]: 4
Potas [mg]: 581
Wapń [mg]: 42
Fosfor [mg]: 244
Żelazo [mg]: 2.1
Magnez [mg]: 165
Witamina A* [µg]: 4
Beta-karoten [µg]: 23
Witamina D [µg]: 0
Witamina E [mg]: 0.24
Tiamina (Witamina B1) [mg]: 0.044
Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: 0.013
Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0.46
Witamina C [mg]: 0
"czy gorzka czekolada jest dobrym źródłem/uzupełnieniem magnezu?"
troche nie zaszkodzi /zwlaszcza tej 70% i wiecej/; wez jednak poprawke na ilosc ww... polaczonych z tlooszczem
"i ile tego magnezu zawiera się w przeciętnej czekoladzie ?"
patrz wyzej
jakie jest zapotrzebowanie(dzienne) na magnez sportowca o wadze ok. 85 kg ?
wg amerykanskiego rda wynosi ono 300-400mg /a dokladnie 6 mg/kg/dzien/; w przypadku unijnego jest to 300mg/dzien; jednakze odpowiednie wladze wahaja sie, czy ne podnies zalecanych wartosci do 800-900 mg/dzien ze wzgledu na dosc troodna przyswajalnosc mg w niektoorych jego formach