Na diecie niskowęglowodanowej (low-carb), przez pierwsze 2 tygodnie ograniczasz spozycie węglowodanów do 30 gram na dzień. Przez ten czas całkowicie rezygnujesz z pieczywa, ryżu, kasz, ziemniaków, owoców, cukru, miodu, słodyczy (to akurat oczywiste).
Dieta opiera się na produktach takich jak: mięso (najlepiej chude), tłuste ryby, jajka, warzywa (praktycznie wszystkie /ale w takich ilościach, żeby nie przekroczyć 30g na dzień/, najlepiej kalafior, brokuły, sałata, cebula, papryka, ogórki, szparagi /prócz kukurydzy i marchewki/), oliwa z oliwek, orzechy (jako przekąski). Po tych dwóch tygodniach przestawisz się na spalanie tłuszczu, a gospodarka insulinowa wróci do równowagi. Wtedy (jeśli będziesz chciał), możesz stopniowo wprowadzać węglowodany (te o niskim ingeksie glikemicznym). Nadal jednak nie będziesz jadł chleba, ryżu... Możesz zwiększać ilość węgli o 10g na tydzień, ale tylko do momenty, kiedy ciągle będziesz chudł. Jeśli zobaczysz, że rezultaty pogarszają się (ew. stoją w miejscu), to znowu zmniejsz liczbę węglowodanów i utrzymuj ją na stałym poziomie.
A teraz kilka rad:
- nie dopuszczaj do uczucia głodu
- jedz częściej, ale w mniejszych ilościach
- dokładnie gryź pokarm
- pij dużo wody (ale najlepiej nie pić jej 30 minut przed i 30 minut po posiłku, bo to <podobno> utrudnia trawienie)
- w każdym posiłku ma być porcja białka (mięso, ryby, ew. twaróg)
PS: Powyżej zamieściłem orientacyjną piramidę żywieniową na diecie low-carb