Postanowiłem załozyć nowy temat dotyczący przepisów kulinarnych dla osób stosujących diete ckd ,dlaczego?ktos zapyta,by można troszke urozmaicić własne menu posiłkowe,w ten sposób może byśmy pomogli sobie i osobą zaczynające przygode z ckd odpowiedni start w ckd ,to jest bardzo ważne dobrze zacząć póxniej już jakoś leci ,jednoczesnie chciałbym prosić ,że by nie umieszczać przepisów nie pasujących do ckd,jest jeszcze moderator zawsze może usunąć temat na początek chciałbym zaproponować kapuśniak
KAPUSNIAK
Czas przygotowania:
3 godziny
Składniki dla 12 osób:
1000 g kwaszonej kapusty
1/2 głowy wieprzowej (około 2 kg)LUB GOLONKO
400 g wędzonych żeberek
400 g wędzonego boczku
50 g smalcu
100 g cebuli
1 l wywaru z kości
Przyprawy:
2 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól
. Głowę ugotować do miękka w lekko osolonej wodzie. Obrać mięso i skórę, pokroić w drobną kostkę. W oddzielnym garnku ugotować żeberka, tak aby mięso odchodziło od kości.
2. Wodę z gotowania żeberek wymieszać z wywarem z kości i dodać kapustę
kwaszoną. Na patelni przysmażyć na smalcu pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojony w dużą kostkę boczek wędzony, mięso z żeberek i głowy wieprzowej.
Podsmażyć.
3. Kapustę wymieszać z przysmażonym mięsem, przyprawić i gotować na wolnym
ogniu około 2 godzin.
RADA:
Głowę wieprzową można w przepisie zastąpić tłustą golonką.
Gotowej potrawy: 3,2 kg
B - 7,9g
T -19,7g
W -0,4g
Kcal-229,2 w 100g potrawy warunek zachować proporcje
gdzies w sieci sie na to natknołem warto zrobić i posmakować pomjętając o zdrowotnych właściwościach kop.kisz.
Nie spodziewajcie się niczego po człowieku, który pracuje wyłącznie dla potrzeb własnego życia, a nie dla swego trwania w wieczności.