To jest kwestia procesu trawiennego; aby skutecznie trawić większe ilości białka zwirzęcego, żoładek musi wydzielać pepsynę. A ta może działać w środowisku kwaśnym, które musi utrzymywać się kilka godzin, aby nastąpiło skuteczne strawienie protein. Wiadomo, że podczas przeżuwania np. kawałka chleba, ziemniaka itp. do śliny natychmiastwydzielana jest ptyalina i inne takie o odczynie zasadowym. Aby nastąpilo calkowite strawienie skrobi w zołądku musi panować srodowisko zasadowe.
Każdy może sobie wyobrazić, co sie dzieje w żołądku, kiedy dochodzi do jednoczesnego trawienia białka i skrobi. Kwaśne i zasadowe soki są wydzielane jednocześnie i szybko sie neutralizują, tworząc w żołądku słaby, wodnisty roztwór, który nie jest zdolny nalezycie strawić ani białak, ani skrobi. Wtedy, w wyniku stałej obecości bakterii w przewodzie pokarmowym, następuje rozkład białek i fermentacja skrobi. Co jest przyczyną wielu dolegliwości takich jak gazy , wzdęcia,kurcze żołądka, zaparcia, uczulenia,itd