Szacuny
0
Napisanych postów
30
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
1092
jakie są zagrożenia (i czy są one poważne) ze spożywania surowego mięsa i jakie są korzyści(każdy rodzaj mięsa),mięso kupywane załóżmy ze znanego marketu czy zaufanego sklepu czyli musi być przebadane.
co wy na to?
Szacuny
164
Napisanych postów
12853
Wiek
36 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
43234
tak salmonella i inne paskuctwa , polecam się zgłębić w mikrobiloogie bardzo ciekawe zagadnienia o psychofilach , mezofilach i termofilach niechce mi się wymieniać szkodliwych dla ludzi i zwierzat ale jest ich troche no i wszystkich nie pamiętam oraz jeszcze nieznam ale surowe mięso to wyjatkowe siedlisko a żeby się ich pozbyć to trzeba tem. ok100 c
bo w skrajnych warunkach i 95 przezyją
Szacuny
0
Napisanych postów
30
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
1092
domer wyjaśnij mi co źle przeczytałem , ja zrozumiałem tak że aby zlikwidować drobnoustroje trzeba 100 stopni czyli trzeba mięso ugotować usmażyć upażyć upiec ugrilować....nie może być surowe i przyżądzone w miejszej temp, bo mogą przeżyć tak? to chyba jasne nie. interesuje mie tylko ile czasu mają być w tej temp. śmiertelnej? aż cała pow. mięsa sie przyżądzi?? czy mogą zostać kawałki surowizny a chwilowo poddane wysokiej tem zostają odkażone? nie mam o tym pojęcia więc sie pytam w końcu po to jest sfd.
Szacuny
164
Napisanych postów
12853
Wiek
36 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
43234
trzeba temperaturą potraktować albo prominiowaniem w ten sposób giną drobnoustroje chyba że jeszcze mowa o przetrwalnikach możesz też zgłębić się w sposobach utrwalania żywności