...
Napisał(a)
Rozumiem. Nie ma chyba żadnych przeciwwskazań, aby tak zrobić, przynajmniej mi nic takiego nie przychodzi do głowy.
...
Napisał(a)
ciekawe z jakiego powodu soczewica i ciecierzyca nie sa tak popularne jak kasze ?
...
Napisał(a)
Trudno powiedzieć... Niektórzy ludzie źle tolerują strączkowe i wolą ich unikać, niektórzy wolą mięso ze względu na smak.
Faceci często boją się strączków z powodu fitoestrogenów, ale to raczej jest obawa na wyrost. Kiedy nie było jeszcze w Polsce soczewicy, ludzie jedli więcej fasoli i grochu i jakoś nic się wielkiego nie działo, byli szczuplejsi, niż obecnie od fast-foodów, których się mniej boją.
Białko z roślin przyswajamy też w nieco mniejszym %, niż białko z mięsa i niektórym się wydaje, że przez to roślinne białka są dużo gorsze, niż zwierzęce - natomiast przy urozmaiconej diecie nie ma to większego znaczenia.
Strączki mają sporo węglowodanów, więc część ludzi na dietach niskowęglowodanowych z tego powodu ich unika.
Kiedyś czytałam, że strączki sprzyjają utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej, bo mają jakieś specjalne składniki w sobie. Są też dobre dla wątroby, mają jakieś fosfolipidy, które ją regenerują. Mają dużo witamin z grupy B...
Ja tam widzę w nich dużo zalet, nie pamiętam teraz wszystkiego. Moja córka nie przepada za mięsem, nabiału zbyt wiele nie toleruje - stąd staram się dodawać soczewicę do potraw, które lubi, żeby podbić białko i nie widzę żadnych negatywnych skutków... Rośnie tak samo szybko, jak inne dzieci.
Faceci często boją się strączków z powodu fitoestrogenów, ale to raczej jest obawa na wyrost. Kiedy nie było jeszcze w Polsce soczewicy, ludzie jedli więcej fasoli i grochu i jakoś nic się wielkiego nie działo, byli szczuplejsi, niż obecnie od fast-foodów, których się mniej boją.
Białko z roślin przyswajamy też w nieco mniejszym %, niż białko z mięsa i niektórym się wydaje, że przez to roślinne białka są dużo gorsze, niż zwierzęce - natomiast przy urozmaiconej diecie nie ma to większego znaczenia.
Strączki mają sporo węglowodanów, więc część ludzi na dietach niskowęglowodanowych z tego powodu ich unika.
Kiedyś czytałam, że strączki sprzyjają utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej, bo mają jakieś specjalne składniki w sobie. Są też dobre dla wątroby, mają jakieś fosfolipidy, które ją regenerują. Mają dużo witamin z grupy B...
Ja tam widzę w nich dużo zalet, nie pamiętam teraz wszystkiego. Moja córka nie przepada za mięsem, nabiału zbyt wiele nie toleruje - stąd staram się dodawać soczewicę do potraw, które lubi, żeby podbić białko i nie widzę żadnych negatywnych skutków... Rośnie tak samo szybko, jak inne dzieci.
...
Napisał(a)
.
Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2016-02-06 20:08:27
Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2016-02-06 20:08:27
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
Chciałam znaleźć jeden stary artykuł, a przy okazji trafiłam na inny, o którym nie pamiętałam:
http://potreningu.pl/articles/4196/osiem-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-soczewice
faftaq pisze, że soczewica może poprawić wydolność, więc przedtreningowo jak najbardziej :).
A odnośnie poziomu bf, to chyba się dzieje pośrednio: strączkowe mają dużo błonnika i witamin, więc wspomagają niski poziom cholesterolu we krwi, a to z kolei sprzyja niskiemu bf :
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
http://potreningu.pl/articles/4196/osiem-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-soczewice
faftaq pisze, że soczewica może poprawić wydolność, więc przedtreningowo jak najbardziej :).
A odnośnie poziomu bf, to chyba się dzieje pośrednio: strączkowe mają dużo błonnika i witamin, więc wspomagają niski poziom cholesterolu we krwi, a to z kolei sprzyja niskiemu bf :
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
...
Napisał(a)
ja mięso i nabiał wprost uwielbiam ale zbrzydły mi już kasze ;) dzięki za dłuuugą odpowiedź :) Jak byłam wegetarianką to również wcinałam dużo strączkowych i zadnych efektów ubocznych nie było
Polecane artykuły