SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PRZYPRAWY

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 5102

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1329 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 15844
Bazylia

Stosowanie
Jest stosowana przede wszystkim jako dodatek do pomidorów w każdej postaci - sosów, zup, przecierów, sałatek. Stosuje się ją również do sałatek warzywnych, z dodatkiem nabiału i owoców morza, zup: z warzyw strączkowych, ryb; drobiu, wieprzowiny, ryb słodkowodnych, omletów, pizzy.

Pochodzenie
Pochodzi z Indii.

Walory
Korzenny zapach i kwaskowaty orzeźwiający smak zapewniły jej dużą popularność. Roślina ta zawiera aktywne olejki eteryczne, witaminy A, C, B5 oraz pierwiastki: wapń, potas, żelazo, magnez. Korzystnie wpływa na procesy trawienne

Botwinka

Stosowanie
Przede wszystkim znana jest zupa (botwinka). Jest również uzupełnieniem surówek.

Pochodzenie
Wschodnia i środkowa Europa.Obszar śródziemnomorski.

Walory
Botwinka to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, potas (najwięcej wśród warzyw) wapń, fosfor, żelazo, witaminę A, witaminę B1, witaminę PP i witaminę C.

Kolendra

Stosowanie
Świeże listki kolendry są doskonałym dodatkiem do zup, sosów i dań kuchni azjatyckiej. Dojrzałe owoce są przyprawą stosowaną do konserwowania mięsa, papryki, kapusty.

Pochodzenie
Pochodzi z rejonów śródziemnomorskich.

Walory
Poprawia trawienie, pobudza apetyt, oczyszcza krew, łagodzi skurcze oraz wzmacnia trawienie.

Koper

Stosowanie
Młode pędy używane są do zup, sałatek, potraw z jaj, twarogu, duszonych grzybów i ryb. Wspaniale łączy się z pieczonym mięsem: jagnięciną, cielęciną czy drobiem. Można nim wzbogacić sos do pieczystego, posypać gotowane jarzyny z masłem i owoce morza. Posiekane listki podnoszą zalety omletów i sałat.

Pochodzenie
Pochodzi z rejonów śródziemnomorskich.

Magi (Lubczyk)

Stosowanie
Stosuje się do sosów (ziołowych, pieczeniowych), zup (z warzyw strączkowych i jarzynowych), warzyw (botwiny, szpinaku, marchwii), potraw z ryżu, kasz, drobiu (kurczak gotowany), jajecznicy, ryb smażonych. Doskonały do przyprawiania masła ziołowego, sałatek, marynat, baraniny.

Pochodzenie
Pochodzi z górzystych rejonów południowej Europy.

Walory
Pachnie korzennie, intensywnie. Jest rośliną leczniczą i przyprawową. Ma działania żółciopędne, pobudza trawienie.

Majeranek

Stosowanie
Stosuje się do przyprawiania zup (ziemniaczanej, grochowej), jarzyn gotowanych (ziemniaki, fasola), sosów, potraw mięsnych, pasztetów, mięsa siekanego. Nasiona służą do nacierania drobiu, baraniny przed pieczeniem. Poprawia smak potraw z grzybów. Ziele majeranku wchodzi w skład mieszanki wiatropędnej dla dzieci wraz z rumiankiem, miętą, babką zwyczajną, korzeniem lubczyka, koprem, hyzopem lekarskim i zielem lebiodki.

Pochodzenie
Pochodzi z południowo-wschodnich rejonów Morza Śródziemnego.

Walory
Ma silny korzenny smak i zapach. Pobudza apetyt, poprawia trawienie, ma właściwości uspokajające. Stosowany jest w leczeniu astmy, bezsenności, migreniejak również gdy występują kurcze mimiczne, kurcze dróg oddechowych, kurcze trawiennych. nieżyt żołądka i jelit. W aptekach jest dostępna maść majerankowa stosowana przy katarach nosa u dzieci.

Melisa

Stosowanie
Stosuje się do przyprawiania sałatek ( z ogórków ), soków, warzyw i zup. Nadaje specyficzny smak potrawom z ryb i drobiu. Obłożenie świeżymi listkami mięsa ryb morskich usuwa lub łagodzi ich specyficzny zapach.

Pochodzenie
Pochodzi ze wschodnich rejonów śródziemnomorskich.

Walory
Ma silny, odświeżający, lekko cytrynowy aromat. Działa wzmacniająco i uspokajająco, pobudza apetyt. Często stosuje się ją przeciw przeziębieniom.

Mięta

Stosowanie
Przygotowuje się z niej herbatki lecznicze, aromatyzuje spirytus. Przyprawia się nią zapiekanki, pieczoną baraninę, mięso jagnięce i kurczaki. Dodaje się ją do duszonej kapusty, marchwi, grochu i porów. Niewielką ilość liści można dodawać do zup jarzynowych, owocowych, ziołowych, sałatek (owocowych, z ogórków) marynat do mięs, potraw z ryb i sera.

Pochodzenie
Pochodzi z Chin i Japonii. Jest rośliną przyprawową i leczniczą.

]Walory
Liście mięty działają rozkurczowo, są skuteczne w chorobach żołądka o podłożu nerwicowym. Ma przyjemny, odświeżający zapach.

Oregano

Stosowanie
Do przyprawiania warzyw: pomidory, papryka, bakłażany, cukinia, cebula, warzywa strączkowe; serów, ryb i krabów. Dodaje się również do potraw mięsnych: duszona wieprzowina, wołowina, cielęcina i jagnięcina, klopsy i farsze z mięsa mielonego; sosów (pomidorowych) sałatek i zup. Jest podstawową przyprawą do pizzy i spagetti.

Pochodzenie
Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego.

Walory
Ma przyjemy, delikatny zapach i korzenny, lekko gorzki smak. Należy do głównych przypraw kuchni włoskiej. Doskonale harmonizuje z bazylią, tymiankiem i pieprzem.

Pietruszka

Stosowanie
Natkę należy spożywać przez cały rok. Stosować zarówno do kanapek jak i surówek, zup, sosów, mięs, kasz, ryżu, jaj, pieczonych ziemniaków, farszów mięsnych praktycznie do wszystkiego.

Pochodzenie
Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich. Korzenie i liście zawierająa witaminy A,C i E oraz olejek eteryczny o swoistym smaku, zapachu i właściwościach leczniczych.

Walory
Jest bardzo efektowana jako element dekoracyjny. Ładnie pachnie a smak mówi sam za siebie. Powoduje, że jestesmy zdrowsi, ładniejsi (wywar rozjaśnia cerę), pomaga w leczeniu niestrawności, anemii, braku łaknienia, stanach nerwowości.

Rozmaryn

Stosowanie
Stosuje się do przyprawiania pieczonych mięs, dziczyzny i ryb. Jest doskonałym dodatkiem do sosów i potraw z ryżu, jarzyn i grzybów.

Pochodzenie
Pochodzi z rejonów śródziemnomorskich.

Walory
Charakteryzuje się silnym, korzennym zapachem, lekko gorzkawym smakiem. Liście rozmarynu dodane do kąpieli działają orzeźwiająco. Wywar wzmacnia żołądek, układ nerwowy, dział rozkurczowo i żółciopędnie.

Rukola (Rokietta siewna)

Stosowanie
Stosuje się jako składnik sałatek, dodatek do fasoli i zielonej sałaty. Potrawom nadaje lekko korzenny smak. Posiekane listki dodaje się do twarogu, jaj, sosów i zimnych przekąsek. Liście można też gotować na parze i spożywać jak warzywo. Im młodsze liście tym smak łagodniejszy.

Pochodzenie
Rucola pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej.

Walory
Roślina znana była już w starożytnym Rzymie, gdzie spożywano jej pikantne liście i nasiona jako przyprawę. Rucola stosowana była również w postaci syropu na kaszel. Obecnie najbardziej popularna i chętnie wykorzystywana w Europie Środkowej, Wschodniej, Włoszech, Hiszpanii i na Bliskim Wschodzie. W Indiach z nasion Rucoli produkuje się specjalny olej używany między innymi do konserwowania warzyw.

Sałata skandynawska

Stosowanie
Jest podstawowym dodatkiem do kanapek, surówek, sałatek przyrządzanych z dodatkiem soku z cytryny, octu winnego lub sosów majonezowych i jogurtowych. Niezastąpiona przy dekorowaniu potraw.

Pochodzenie


Walory
Jej liście mają wyjątkowo delikatny smak. Bogata w witaminę A, C, żelazo i sole mineralne.

Szałwia

Stosowanie
Stosuje się do tłustych mięs: baraniny, wieprzowiny, a także drobiu: gęsi, kaczki; ryb: węgorza, śledzia. Dodaje się ją do sałatek warzywno - mięsnych, drobiowych farszów, deserów i ciast. Podnosi smak potraw przygotowanych z użyciem pomidorów, kapusty i grochu. Można dodawać ją do kiszenia ogórków.

Pochodzenie
Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego.

Walory
Ma lekko gorzkawy smak. Poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi. Napary z szałwi łagodzą zapalenie gardła i skóry.

Szczypiorek

Stosowanie
Wykorzystywany do potraw z ziemniaków, warzyw strączkowych, zup mięsnych, pieczeni, ryb, potraw z jaj, twarogu, sosów, kanapek. Zawsze jako świeży dodatek.

Pochodzenie
Uprawiany w przydomowych ogródkach i plantacjach W Europie i w Azji.

Walory
Przyspiesza trawienie, wzmaga apetyt, wzmacnia żołądek. Zawiera sporą dawkę witaminy C ( 50-100 mg 100 g liści), ponadto karoten, witaminę B2, olejek lotny ze związkami siarki, dużą ilość sodu, wapń, potas, fosfor i żelazo. Obniża ciśnienie krwi.

Tymianek

Stosowanie
Najczęściej do tłustych potraw : mięsa, pieczonych ziemniaków, kiełbasy, jaj smażonych na bekonie i sera. Znakomicie nadaje się do potraw z roślin strączkowych. Używa się do marynat, octu ziołowego, do kiszenia i marynowania ogórków. Nadaje się wszelkich dań z duszonych i pieczonych pomidorów. Doskonale usuwa przykry zapach morskich ryb.

Pochodzenie
Jest powszechnie uprawiany w Europie i Ameryce Północnej. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego.

Walory
Ma pikantny smak i orzeźwiający zapach. Ziele tymianku zawiera wiele cennych dla zdrowi substancji : między innymi o właściwościach bakteriobójczych, poprawiających krążenie.

"Motywacja jest tym, co pozwala Ci zacząć, nawyk tym, co pozwala Ci wytrwać"


Pozdrawiam,

Promass

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 13700 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 60920
sog

Doradca w dziale ,,Piłka nożna''

Nagrody w Typerze sfd.pl funduje Sklep Kibica http://www.ISS-sport.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
dawałem podobny jest nawet w wybranych postach działu ale sog

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Zgadza sie, byl podobny, ale soga masz

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1329 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 15844
Thx...grzebałem dzisiaj po neciku bo mialem duzo wolnego czasu to znalazlem taki artykul, sprawdzalem w wyszukiwarce czy ktos moze juz wrzucil ten artykul ale nie widzialem nic podobnego, a jezeli byl podobny to Ok.

"Motywacja jest tym, co pozwala Ci zacząć, nawyk tym, co pozwala Ci wytrwać"


Pozdrawiam,

Promass

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 123 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1363
moze cos o curry

:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
nawet jak był podobny to nie ten sam
źrudło jakies jest
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1329 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 15844
Buby ten artykul dostalem od kumpla z innego forum.

"Motywacja jest tym, co pozwala Ci zacząć, nawyk tym, co pozwala Ci wytrwać"


Pozdrawiam,

Promass

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
Pro_mass z tym żródłem to było mi tam to nie potrzebne ale powinno sie podawać jednak
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1329 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 15844
OK.

"Motywacja jest tym, co pozwala Ci zacząć, nawyk tym, co pozwala Ci wytrwać"


Pozdrawiam,

Promass

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Zgadza sie

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

mikroskładniki w diecie kulturysty

Następny temat

Co jadacie przed a co po treningu

WHEY premium