SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

kawa-kilka pytan

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4268

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Szacuny 21808 Napisanych postów 71365 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 576055
Ok, dzięki.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Może ja będę mógł Ci pomóc. Od kilku lat używam różnych expresów i jestem fanatykiem kawy, więc :
Ad1.
Co rozumiesz pod pojęciem "100g"? Czy suchej kawy? Czy naparu? Jeżeli suchej kawy to chyba to dużo. Expres do zrobienia espresso używa od 9-11g kawy. Jeżeli miałes na myśli 100g suchej zmielonej kawy to znaczy, że pytasz ile kofeiny jest w 10 espresso. A to będzie jakieś 3500 mg w przypadku robusty i jakieś 2500 mg w przypadku arabiki. Wszystko zależy od rodzaju uprawy, sposobu palenia, pochodzenia kawy o także od sposobu mielenia i przechowywania kawy. Na opakowaniu kaw ziarnistych zazwyczaj jest pokazany poziom palenia. Czy większy tym kawa mocniejsza i tym samym więcej kofeiny.Myślę, że najwięcej kofeiny mają tanie kawy, bo są bardzo mocne i są z samej robusty.
Ale Ty pytasz o kawe po turecku. W tym przypadku długość parzenia tej kawy jest większa niż espresso i myślę, że da się tym sposobem "wycisnąć więcej z kawy". Ale ile dokładnie to nie wiem. Moim skromnym zdaniem nie dasz rady wypić kawy po turecku zrobionej ze 100g kawy. Bo potrzebowałbys litra wody i jakieś 250g cukru do utarcia z kawą. Acha, i serca IronMana :)

Ad2.
Wszystkie kawy dostępne w zwykłym spożywczaku maja podobną zawartośc kofeiny bo wszystkie to robusta. Robusta jest tańsza od arabiki i dlatego używa się jej do produkcji tanich kaw. A w spożywczakach takie są. Nawet kawy typu Kronung czy Davidoff to robusta. Może z zawartością 10% arabiki max.
Ad3
W każdym internetowym sklepie taką dostaniesz. Na aledrogo także. Wejdź w opis jakiejkolwiek kawy i zobaczysz. Ale patrz w te najtańsze.
Ad4.
Moim zdaniem kawa rozpuszczalna ma tyle węglowodanów co kawa zwykła i woda. Rozpuszczalną kawę robi się poprzez zaparzenie kawy mielonej i wysuszenie (liofilizowanie) naparu. Napar wysusza się poprzez rozpylanie zazwyczaj. Jeżeli w rozpuszczalnej są węgle to pochodzą z czegoś co zostało dodane do kawy. Większośc kaw rozpuszczalnych to nie kawa, tylko mieszanka kaw i palonego zboża. I to właśnie z tego zboża moga być węgle. Im tańsza kawa tym więcej węgli bo mniej kawy. Kawy rozpuszczalne często mają dodatki smakowe. Wynikają one z preferencji smakowych Klientów. Mimo tego, że na kawie napisane jest, że to kawa rozpuszczalna naturalna to tak nie koniecznie musi być. Nie mówię tu o dodatkach smakowych typu czekolada czy orzech, ale o dodtakach które sprawiają, że kawa jest mniej lub bardziej gorzka.
Tak jest ze wszystkimi produktami. Nie tylko spożywczymi. Dlatego też Nescaffe classic z Polski smakuje inaczej niż ta kupiona za granicą. Dlatego też niemiecki proszki do prania piora lepiej. Znaczy piorą tak samo ale trzeba ich mniej sypac. A my, Polacy przywykliśmy do sypania wielkich ilości proszku i nam sie wydaje, że lepiej piorą te niemieckie.

jeżeli chcesz coś o kawie wiedzieć to pytaj :)

Zmieniony przez - prince99 w dniu 2014-07-24 13:52:54
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Suple + Bebiko =??

Następny temat

powiekszenie posladkow jak?

forma lato