Codzienne spożywanie oliwy z oliwek może działać jako naturalny środek przeciwbólowy, co wykazują wyniki badań nad dietą sródziemnomorską.
Lekarze odkryli wcześniej nieznane składniki w dopiero co tłoczonej i świeżej oliwie z oliwek, posiadającej lepsze właściwości, niż NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne), czyli niż kwas acetylosalicylowy (aspiryna) lub ibuprofen (ibuprom).
Naukowcy także potwierdzają, że łagodzące efekty enzymów zawartych w oliwie mogą być odpowiedzialne za korzyści zdrowotne związane ze stosowaniem diety śródziemnomorskiej jak np. redukowanie ryzyka udaru, chorób serca, raka piersi, raka płuc i kilku typów demencji, a wszystkie te schorzenia są związane z zapaleniem.
„Teraz jak już się dowiedzieliśmy o przeciwzapalnych właściwościach enzymów zawartych w oliwie, to wiemy także, iż enzymy te odgrywają znaczną i korzystną rolę dla naszego zdrowia. Związane jest to z dietą, w której oliwa z oliwek jest głównym źródłem tłuszczów", mówi Paul Breslin z the Monell Chemical Senses Center z Uniwersytetu w Pensylvanni.
Oliwa z oliwek naturalnym lekiem przeciwzapalnym?
Specjaliści rozpoczęli badanie potencjalnych właściwości przeciwzapalnych oliwy z oliwek po tym jak, zauważyli działanie świeżo tłoczonej oliwy, która podrażnia gardło, tak samo jak NLPZ.
Po wyizolowaniu enzymu drażniącego nabłonek błony śluzowej, zauważono również, że blokowane są Cox-1 i Cox-2 , podobnie jak w przypadku leków przeciwzapalnych. Blokowanie tych reakcji utrudnia produkowanie chemicznych przekaźników, które powodują ból i opuchliznę podczas zapalenia.
Wyniki badań wykazują, że 50 gramów codziennie spożywanej oliwy z oliwek jest odpowiednikiem ok. 10% dawki ibuprofenu zalecanej dla dorosłych ludzi.
Taka dawka jest relatywnie mała i uśmierzy bólu głowy, ale małe dawki innych przeciwzapalnych środków jak aspiryna, zapewniają korzyści dopiero po pewnym czasie regularnego zażywania.
Naukowcy potwierdzają, że wyniki są bardzo ważne, ponieważ proces zapalny coraz częściej okazuje się być czynnikiem powodującym różne choroby, od chorób serca do nowotworów.
Beauchamp, G. Nature, Sept. 1, 2005; vol 437: pp 45-46. News release, Monell Chemical Senses Center, University of Pennsylvania.
Źródło informacji: Olive Oil May Have Pain-Relieving Properties
Artykuł dedykuję niedowiarką, którzy na CKD chcę cząchać tłuszcze nasycone. Pozdro zenn
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."