Wrzucam bo może się komuś przydać.
Jeżeli ktoś nie ma wagi kuchennej w domu, to w praktyce zawsze przydaje się wydzielona szklanka, kubek czy filiżankę o standardowych pojemnościach 240ml [bywają też 250ml], znormalizowana łyżeczka do herbaty [ 5ml ], łyżka deserowa [ 10ml ] i łyżkę stołową [15ml ].
Łyżka i łyżki miarowe pwinny mieć pojemniki wydłużonym kształcie.
Aby upewnić się, czy mają właściwą pojemność, powinn się je sprawdzić przy użyciu najmniejszego cylindra miarowego [na 100ml i 250ml] odmierzając nimi wodę.
Miary pośrednie i zwielokrotnienie [przykłady]:
1 ł. do herbaty = 40 kropli = 5ml = 5cm3 substancji lekkich [kakao, kawa, kreatyna] = 3-4g
1 ł. do herbaty substancji ciężkich [cukier] = 4-5g
1/4 ł. do herbaty = ok. 1g
1 szczypta = ok. 1/4g
1 ł. deserowa = 10ml = 10cm3 = 2 ł. do herbaty
1 ł. stołowa = 1/66l = 15ml = 15cm3 = 3 ł. do herbaty
1 ł. stołowa substancji lekkich = 10g
1 ł. stołowa substancji ciężkich = 15g
2 ł. stołowe = 1/8 szklanki = 30ml
4 ł. stołowe = 1/4 szklanki = 60ml
5 ł. stołowe = 1/3 szklanki = 80ml
8 łyżek stołowych = 1/2 szklanki = 120ml
12 łyżek stołowych = 3/4 szklanki = 180ml
16 łyżek stołowych = 1 szklanka = 240ml
Tutaj tabela wagowa produktów:
http://www.gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=4
Promotor zdrowia z fizjoterapią.