Chleb razowy z ziarnami (ok.265kcal/100g)
2 szkl maki zytniej razowej + 6lyzek
25g drozdzy
300ml wody
1 jajko (opcjonalnie)
1 lyzeczka soli
ziola (w moim przypadku oregano i bazylia)
3 lyzeczki siemienia lnianego
3 lyzeczki platkow owsianych
1 lyzeczka masla
1 lyzeczka cukru
1) Przygotuj rozczyn: drozdze wymieszaj z ciepla woda (NIE goraca!!), cukrem i 6 lyzkami maki. Pozostaw w cieplym miejscu na ok. 20minut.
2) Make zmieszaj z sola, ziolami, ziarnami, jajkiem i przygotowanym wczesniej rozczynem. Wyrob gladkie ciasto i pozostaw do wyrosniecia ok. 15min.
3) Wysmaruj forme maslem (najlepiej forme keksowke) i przeloz do niej ciasto. Pozostaw do wyrosniecia ok. 25min.
4) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 45minut. Sprawdz czy chleb jest upieczony stara, sprawdzona metoda: wykalaczka lub zapalka.
5) Wyciagnij chlebek z formy, przykryj sciereczka i poczekaj az wystygnie.
Wazne zasady postepowania ;)
- nie uzywac metalowych przedmiotow, poniewaz ciasto moze nie wyrosnac
- wszystkie skladniki powinny miec podobna temperature
- woda NIE MOZE byc goraca, bo drozdze sie sparza
- ciasto do wyrosniecia najlepiej przykryc sciereczka i umiescic w cieplym miejscu typu: piekarnik (z minimalna temperatura), piec, nad ciepla woda)
- podczas wstepnej fazy pieczenia (do 20minut) nie otwierac piekarnika
SMACZNEGO!! :D