SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mąka, czy męka?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4446

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2164 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23575
Nadszedł czas na omówienie takiego pospolitego produktu jakim jest mąka. Otrzymuje się ją z ziaren zbóż. W zmielonej nieczyszczonej mące znajdują się witaminy grupy B, PP, F, substancje mineralne, fermenty, a wiec wszystko to, co jest niezbędne dla naszego organizmu. Spożywając potrawy przygotowane z takiej mąki człowiek otrzymuje 100% energii zawartej w ziarnach w skład ziarna wchodzi skrobia - 85% i otoczka biologiczna - 15%. Substancje znajdujące się w tej otoczce umożliwiają rozszczepienie i przyswojenie przez nasz organizm skrobi (przypomnijmy sobie zasadę mechanizmu „samotrawienia"). Oczyszczona, rafinowana mąka nie posiada otoczki, a więc tego, co jest najlepsze i najpotrzebniejsze w ziarnie.

Męki z oczyszczoną mąką

Na strawienie kawałka białego pieczywa lub drożdżówki potrzeba całego szeregu substancji, które będą pobierane z zapasów naszego organizmu. Mąka oczyszczona to skrobia, która jest pozbawiona informacji genetycznej (kodu) i dlatego będzie trawiona z trudem, a niestrawione jej resztki będą wypełniać fałdy tłuszczowe w naszym ciele. Każda gospodyni wie co się dzieje, gdy zanurzyć mąkę w ciepłej wodzie, ona pęcznieje, tworząc klajster, substancje podobną do kleju. Dokładnie tak niestrawione skrobia pęcznieje w naszych jelitach, przeszkadzając normalnemu procesowi trawienia, na dodatek jeszcze niestrawione skrobia jest głównym sprawcą tworzenia się złogów we krwi, zanieczyszczania naczyń krwionośnych i powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym. Żeby pieczywo, ciastka, herbatniki, bułeczki i praktycznie wszystkie produkty z białej mąki wyglądały bardziej apetycznie, stosuje się do ich produkcji różnorodne domieszki: barwniki, środki aromatyczne, środki odkwaszające, przyśpieszczacze, utrwalacze, spulchniacze itp. Gdzie się później podziewają te „domieszki"? Niestety pozostają w nas do końca życia. Pod wpływem tych „domieszek" naczynia krwionośne „drętwieją" i mąka zamienia się w męke.

Niebezpieczne drożdże

Praktycznie wszystkie gatunki chleba wypiekane są na drożdżach piekarskich, a drożdże, jak wiemy, powodują procesy fermentacyjne w jelitach. Oprócz tego, jak stwierdzili amerykańscy naukowcy, drożdże aktywizują powstawanie nowotworów w organizmie. Spożywając chleb , zamieniamy swój układ pokarmowy w „pole walki" między drożdżami, znajdującymi się w pieczywie i naturalną mikroflorą jelit. A ponieważ chleb spożywamy od najmłodszych lat, to właściwa mikroflora u większości osób to rzadkość. Zaparcia, wzdęcia brzucha, choroby układu pokarmowego - to w wielu przypadkach skutki nadmiernego spożywania chleba, bułek itp.

Przaśny chleb

Szkodliwość pieczywa drożdżowego, które po raz pierwszy pojawiło się w Egipcie około 15 tys. Lat temu, była stwierdzona już dość dawno. Wiele narodów, żeby uchronić się przed wymieraniem piekło tylko przaśny chleb i zwyczaj ten utrwalali w formie religijnych dogmatów. Na przykład w Biblii czytamy: „Nic kwaśnego nie spożywajcie, wszędzie gdzie będziecie przebywać, jedzcie tylko przaśny chleb". To bardzo mądra i korzystna rada. Myśl o tym, by zrezygnować z białego pieczywa u wielu osób może spowodować szok, ale jeśli jest Państwu drogie własne zdrowie - zdecydujcie się na ten krok. Proszę starać się spożywać chleb z mąki grubo mielonej, lub pieczony bez użycia drożdży. Proszę nie jeść świeżego chleba należy odczekać 1-2 dni, dopóki drożdże nie stracą swojej aktywności i przestaną być szkodliwe. Można opiekać chleb w tosterach, sporządzać suchary, grzanki…

Błędne koło

Wszystkie „wzbogacone kasze, podobnie jak i ziarna są pozbawione tych wartościowych substancji, które znajdują się w ich otoczce i będąc oczyszczonymi są trudno przyswajalną skrobią. Dlatego też zaleca się spożywanie nie oczyszczonych kasz i nie oczyszczonego ryżu. Rafinowane i „wzbogacone" pożywienie zwykle zawiera mało wody, a nadmiar soli lub cukru. Spożywając takie produkty odczuwamy pragnienie, dlatego też popijamy je różnymi płynami. Tak tworzy się błędne koło. A mianowicie: spożywanie rafinowanych produktów powoduje pragnienie, co z kolei wywołuje zapotrzebowanie na napoje, by je zaspokoić. Płyny wypłukują soki trawienne, co zakłóca procesy trawienne poprzez gwałtowny brak witamin i fermentów. A więc znów odczuwamy pragnienie, zaspokajamy je płynami itd. W rezultacie przybywamy na wadze, napełniamy się wodą, stajemy się ociężali, odczuwamy brak energii i sił.

Jakie jedzenie, taki nastrój

Jak się okazuje rafinowane produkty nie tylko szkodzą naszemu zdrowiu, ale również oddziaływują na naszą psychikę. Jeśli ktoś ma niezrównoważony charakter i jest nadpobudliwy w kontakcie z innymi, przede wszystkim powinien zmienić swój jadłospis i przejść na naturalne pożywienie - tak radzą indyjscy lekarze. Japończycy często żartują: :Jeśli małżonkowie rozpoczęli dzień od kłótni - niech pomyślą o tym co jedli poprzedniego dnia".
Amerykańscy psychologowie twierdzą, że zmniejszenie jadłospisie człowieka cukru , mięsa i kawy obniża ich agresywność o 50% (nie lepie wykastrować?) Według nich - wniosek jest jeden przestępczość, podobnie jak i chorobę należy leczyć naturalną dietą. Nasi mądrzy przodkowie wiedzieli o tym znacznie wcześniej. Mądrość wschodnia głosi: „Bóg stworzył pożywienie, a diabeł kucharza". Czytelnik może pomyśli: jak żyć bez wędlin, białego pieczywa, kawy cukierków, czekolady itp.? Natura podarowała człowiekowi ogromną różnorodność naturalnych produktów. Więcej fantazji! Jeżeli bardzo chcemy to możemy czasami zjeść cukierka, ulubione ciastko, plasterek wędliny. „Trucizna" w niedużych ilościach nie jest szkodliwa.

Źródło: "Jak żyć długo i zdrowo"

Barcelona forever!!!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Cokolwiek widział, cokolwiek zjadł

Następny temat

Masówka do oceny

WHEY premium