SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak to jest z tym IG?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1843

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 925 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 28725
Witam!!!

Zaciekawilem sie praktycznym zastosowaniem IG w zwiazku z tym poprzegladalem tablice z wartosciami IG i sie troche zdziwilem. Bo wyczytalem ze wartosc IG jest wyliczana dla 50g produktu a tutaj np:

"Drink, Apple juice, unsweetened, 1 cup, 250 ml: IG = 40"

sok jablkowy zbadali dla 250gram i wyszlo 40.

Wiec o co tu chodzi? Czy dla 100g soku bedzie 16??

Pozdrawiam

Układasz dietę? Sprawdź DARMOWY program Dziennik Posiłków:
http://www.dziennikposilkow.pl -
http://www.dieta4u.com.pl 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Z tego co wiem to nie chodzi o 50 g produktu...

IG definiuje się jako pole pod krzywą zmiany stężenia glukozy po spożyciu badanego produktu w ilości zawierającej 50 g dostępnych węglowodanów, w porównaniu z polem pod krzywą produktu standardowego (glukozy lub białego pieczywa) zawierającego taką samą ilość węglowodanów.

Ogólnie dla zdrowych osób kontrowersyjny w swej przydatności wyznacznik. Przeglądanie tabel IG wydaje mi się zbędne. Standardowo wystarczy wybierać produkty jak najmniej przetworzone, jak najbardziej naturalne - to wszystko.

Jeśli planujesz dodać wartości IG do dziennika to ja proponowałbym uwzględnienie w pierwszej kolejności np: zawartości cynku i miedzi w produktach, a z IG dałbym sobie spokój, chyba, że masz więcej wolnego czasu

Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-09-18 09:41:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 925 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 28725
Cynk, miedz i inne niespodzianki beda juz w dostepnej za pare dni nowej wersji Dziennika :)

Nad IG sie zastanawiam, co sadzisz o takim sposobie liczenia IG w calym posilku?

METODYKA OBLICZANIA INDEKSU GLIKEMICZNEGO W POSIŁKU

► ustalenie zawartości węglowodanów w przeznaczonej do potrawy ilości produktu,
► ustalenie całkowitej zawartości węglowodanów w posiłku,
► obliczenie procentowego udziału węglowodanów z poszczególnych składników w stosunku do ogółu węglowodanów /uznanych za 100 %/,
► odczytanie GI poszczególnych składników potrawy,
► obliczenie udziału poszczególnych produktów w wartości GI całego posiłku,
► ustalenie GI całego posiłku.

Układasz dietę? Sprawdź DARMOWY program Dziennik Posiłków:
http://www.dziennikposilkow.pl -
http://www.dieta4u.com.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 2782 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15058
Na IG szkoda Twojego czasu, tak naprawdę IG posiłku ma niewielkie znaczenie zarówno jeżeli chodzi o stosunek przyrostu masy tłuszczowej do mięsniowej jak i ogólny przyrost wagi ciała. Poza tym dla kulturystów nie tyle liczy się wzrost poziomu cukru(to raczej dla diabetyków) co wzrost poziomu insuliny a chociaż pomiędzy indeksem glikemicznym a insulinowym istnieja korelacje to jednak np. większość posiłków na diecie tłuszczowej miałaby IG < 10 a w dalszym ciągu powodowałyby one spory wzrost poziomu insuliny. Tymczasem prace nad ustalaniem indeksów insulinowych zarzucono 3 lata temu i od tego czasu nikt się za to nie wziął a szkoda.

Zmieniony przez - Khaine w dniu 2006-09-18 10:57:47
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Podczas testów brany pod uwagę jest tylko jeden produkt w ilości dającej 50 g węglowodanów. W praktyce zjadamy w jednym posiłku różne produkty z różną ilością makroskładników. Spór o to jaki wpływ mają pozostałe produkty w posiłku np: te zawierające głównie tłuszcz/białko trwa od dawna. Zaczeło się od sporu naukowców z dwóch uniwersytetów(Stanforda i Toronto). Do dziś część naukowców jest za teorią, że ocena wpływu IG danego produktu na odpowiedz glikemiczną jest mało możliwa w momencie spożycia mieszanych posiłków, są badania to potwierdzające. Z drugiej strony ostatnio opublikowany został tekst w którym uznano, że zawartość węglowodanów tłumaczy w przybliżeniu 90% odpowiedzi glikemicznej, a wpływ białek/tłuszczy w danym posiłku jest znikomy. Oczywiście autorem był Dr. T. Wolever przewodniczący grupy z Uniwersytetu w Toronto, która od początku była za tą teorią. Teraz pewnie będzie odpowiedz naukowców z drugiej grupy

To nie są jedyne kontrowersje...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

pomozcie mi zrzucic kg ;(

Następny temat

Dieta na mase do oceny

WHEY premium