Oczywiście, ja korzystałem z tego przepisu:
Guacamole
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
2 łyżeczki sosu tobasco/chilli lub co bardziej polecam - świeża papryczka chilli (osobiście lubię habanero)
1 łyżka kolendry
1 pomidor
sól do smaku
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, warto pokroić w kostkę. Bardzo dobrze było by użyć świeżej kolendry, choć z tym może być problem. Z braku świeżej można kupić taką w paczuszkach i suche nasiona utrzeć np. w moździerzu lub zalać wrzątkiem i tak pozostawić na jakiś czas. Opcjonalnie można użyć natki pietruszki, która dodaje swoistego smaku i świeżości. Pomidor można sparzyć i obrać ze skórki jeśli komuś ona przeszkadza. Wszysto zależy od metody rozdrobnienia - można użyć widelca lub blendera, którym jest szybciej i nie trzeba się choćby martwić o skórkę pomidora.
Wszystkie składniki utrzeć. Całość schłodzić.
Uwaga ! Guacamole po pewnym czasie traci swój fajny zielony kolor na rzecz brązowego, więc albo należy wszystko wszamać albo po prostu po czasie wymieszać ;)
Fotka nie jest mojego autorstwa ;)
Z tego co się orientuję powinna być to papka, ale jak kto woli, można po prostu drobno pokroić, posiekać i otrzymać coś takiego jak na zdjęciu.
SMACZNEGO !
Zmieniony przez - plazgut w dniu 2011-10-04 22:50:03