Oliwa z oliwek chroni komórki ciała przed licznymi uszkodzeniami. Zdaniem naukowców z Kopenhagi dobroczynny wpływ mają tu tłuszcze nienasycone, które blokują działanie tak zwanych wolnych rodników niszczących DNA, co z kolei może prowadzić do powstawania raka.
Badania przeprowadzono na prawie dwustu Europejczykach z pięciu krajów, którym codziennie do diety dodawano po 25 mililitrów oliwy z oliwek. Zmniejszyło to poziom szkodliwych substancji średnio o 13 procent.
Na łamach pisma Amerykańskiego Towarzystwa Biologii Eksperymentalnej Duńczycy podkreślają, że Europejczycy z południa - gdzie oliwa jest bardzo popularna - już na początku eksperymentu mieli lepsze wyniki niż mieszkańcy północy.
Niezależni badacze ostrożnie traktują wyniki tych testów i przypominają, że przed nowotworami chroni też zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa oraz jedzenie warzyw i owoców.
źródło: onet.pl
Zmieniony przez - wachmans18 w dniu 2006-12-23 14:56:10
"to jest tak, że gdy mam co chcę wtedy więcej chcę jeszcze i ty też ..."