SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Płatki owsiane, a jęczmienne xD

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15097

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5229 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 55031
Płatków jęczmiennych nie powinno się jeść (pomimo tego, że mają niskie IG).

Problem w tym, że podlegają fermentacji w układzie pokarmowym (i to znacznej). Co utrudnia pracę całego układu pokarmowego, pogarsza wchłanianie składników odżywczych, powoduje wzdęcia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 24 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 74
MolderDis zgadzam się, właśnie napisałam max.3porcje tygodniowo ale to już na prawdę dla tych którzy są uparci i chcą je jeść i dla nich radzę nie więcej niż 3 a ogólnie to sądzę że raz na cały tydzień to nic strasznego się nie stanie, w szczególności jak to będzie jeden z wielu składników we własnej kompozycji muesli.

Kochać ponad życie dlatego warto żyć

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 263 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2875
Witam,
przepraszam za odświeżanie, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Zaciekawiły mnie wypowiedzi o tym, że nie należy spożywać za dużo płatek jęczmiennych, najlepiej co najwyżej raz w tygodniu. Tak się składa, że jem je codziennie rano i często dosypuję do kolejnych posiłków jeżeli muszę podbić kalorie z węgli. Może ktoś podać jeszcze jakieś solidne argumenty przeciwko płatkom jęczmiennym i najlepiej poprzeć to jakimiś wiarygodnymi linkami?
Pytam, bo moje płatki jęczmienne (płatki jęczmienne wyborowe - młyny w Stoisławiu) mają fajny skład (dla 100 g): b-10,5 ww-69,6 t-1,4 kcal-333. Moim zdaniem skład lepszy od owsianych.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.



Zmieniony przez - Hydraulik_84 w dniu 2012-09-07 13:05:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 79 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8616
Płatki jęczmienne wcale nie są "złe".
Prawdą jest to, że podlegają fermentacji w układzie pokarmowych i jest to normalne, gdyż większość produktów zbożowych jest fermentowana przez bakterie jelitowe zasiedlające naszą fizjologiczną florę. Produktami tych (i innych) procesów metabolizowanych przez bakterie są gazy tj. tlen, dwutlenek węgla, indol, skatol, azot, co przyczyniać się może do powstawania "wzdęć". Jeśli nie masz problemów ze wzdęciami po spożyciu płatków, nie masz się czym przejmować.

MY GOAL ?
IMPLICIT HAPPINESS

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jakie produkty maja najwiecej białka??

Następny temat

Picie duzej ilosci wody !!

WHEY premium