Cóż, wszystkie one są błędne, powielają mity, stare i złe schematy i jedyne do czego nas mogą doprowadzić to do tzw. efektu „jo-jo" oraz pogorszenia stanu naszej gospodarki hormonalnej.
A więc dlaczego porady z pism nie działają ?
Przede wszystkim popełniają w większości podstawowy i główny błąd jakim jest lekceważenie bilansu energetycznego człowieka. Każdy z nas, każdego dnia spala określoną ilość energii potrzebną na procesy energetyczne i życiowe. Ilość wydatkowanej energii zależ od naszego wieku, wagi, płci oraz tzw. suchej masy ciała (waga ciała - waga tłuszczu ustrojowego). Nie można bez poważnych konsekwencji zdrowotnych lekceważyć naszego zapotrzebowania nie tylko na kcal ale na odpowiednie ilości makro( białka, tłuszcze, węglowodany) i mikroskładników(witaminy i minerały). O wszystkich tych z pozoru trudnych aspektach mówi nam teoria bilansu kalorycznego, która jak się okazuje jest kluczowym elementem układanki jaką jest nasz walka z niechcianym tłuszczem. Każdy z nas ma minimalną ilość kcal, którą powinien spożywać aby nie doszło do niekorzystnych zmian ustrojowych takich jak spadek tempa metabolizmu, wzmagania produkcji hormonu działającego katabolicznie na naszą tkankę mięśniowa(kortyzol). Takie nie korzystne zmiany prowadzą nie tylko do utraty masy mięśniowej czy kostnej! Ale także zostawiają nasz układ hormonalny i odpornościowy w opłakanym stanie. Dlatego też każdy z nas nie powinien przekraczać progu minimum kcal, który to wynosi 1200 kcal dziennie, który to i tak jest uważany za próg głodówki.
Jak się mają w obliczu takich faktów diety rodzaju : dieta 800kcal, dieta 1000kcal, dieta kapuściana i inne podobne diety o dosyć monotonnym i ubogim menu. ?
Są po prostu głodówkami, wprowadzają nasze organizmy w stan oszczędzania w trakcje jego trwania nasz organizm raczej myśli o magazynowaniu każdej nadwyżki kcal pod postacią tłuszczy, niż o aktywnym ich spalaniu. Dlatego szerokim łukiem musimy omijać diety niskokaloryczne lub składające się tylko z kilku składników pokarmowych, o których w świetle negatywnych efektów zdrowotnych już mówiłem. Przyznaje że diety takie w szybkim tempie prowadzą do utraty 4-6 kg wagi ciała co jest spowodowane utratą kilku kg wody, mięśni oraz odrobiny tłuszczu a jeśli dieta taka trwa dłużej może dojść do ubytku masy kostnej co jest już zjawiskiem bardzo niebezpiecznym dla naszego zdrowia. Dlatego należy stosować diety odpowiednio zbilansowane dla każdego z nas nie podając się szabloną, gdyż każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby.
Diety z kolorowych pism często polecaj aby w menu osoby odchudzającej pojawiały się głównie warzywa i owoce, co jest niestety tylko „półprawdą". Warzywa są bardzo ważnym elementem każdej diety i minimum jakie powinniśmy spożywać to 0,5 kg dziennie natomiast owoce na diecie redukcyjnej powinny być limitowane, musimy pamiętać ze zawierają one cukry proste(furktoze i glukoze) które prowadzą do sporych odpowiedzi insulinowych i negatywnie wpływa na proces rozpadu tłuszczu w organizmie( hamują go). Dlatego źródłem witamin w naszej diecie powinny być warzywa, głównie włókniste i im bardziej zielone tym lepiej, spożywane w każdym posiłku natomiast owoce powinny być ograniczone do jednej nie dużej porcji np. jagód (zawierają luteine która ma bardzo duży wpływ na zdrowie naszych oczu dodatkowo zawiera sporo przeciwutleniaczy) .
Ale dieta nasza nie samymi warzywami stać powinna , dwoma kolejnymi niezbędnymi elementami jest pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe w skrócie NNKT.
Białko jak nam wiadomo z lekcji biologii w szkole średniej jest podstawowym budulcem w naszym organizmie, zbudowane z niego są wszystkie nasze komórki tworzące mięśnie, ścięgna, paznokcie, włosy ,skórę , organy wewnętrzne, każdego dnia nasz organizm buduje nowe struktury komórkowe, więc każdego dnia musimy mu dostarczać odpowiednią ilość białka a jego ilość zwiększa się znacznie , gdy nasze wysiłki w walce z tłuszczem chcemy wspomóc treningiem na siłowni. Najlepszymi źródłami białka są mięso, drób, jaja, ryby i te produkty powinny stanowić nasza bazę każdego dnia i przy każdym rodzaju diety nie tylko redukcyjnej. Kolejnym ważnym elementem są NNKT czyli niezbędne tłuszcze , niezbędne dlatego że nasz organizm sam nie może ich syntetyzować i muszą zostać dostarczone z zewnątrz są to kwasy tłuszczowe Omega-3 (ich źródłem są ryby mórz północnych) oraz Omega-6 (ich źródłem są olej, orzechy) oprócz tego musimy pamiętać o tłuszczach nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) i jednonienasyconych kwasach tłuszczowych( ich źródłem jest głownie oliwa z oliwek) , wszystkie tłuszcze powinny stanowić minimum 25% kcal naszej diety. Odgrywają olbrzymią role w produkcji naszych hormonów, utrzymywania na odpowiednim poziomie naszej gospodarki insulinowej, oraz w utrzymywaniu odpowiedniej formie naszego układu nerwowego. Dlatego też należy unikać diet niskotłuszczowych które nakazują maksymalnie obniżać spożycie tłuszczu. Diety takie szybko pogarszają stan naszego zdrowia co da się szybko zauważyć po stanie naszych włosów i paznokci.
W niniejszym artykule wskazałem państwu podstawowe acz nie wszystkie błędy, które przemawiają za nie stosowaniem diet z nie fachowej prasy będące autorstwem osób nie znających podstawowych problemów i potrzeb ludzkiego organizmu.
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0