SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Posiłek na noc przy redukcji ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 13680

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 91 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3037
Panie i Panowie co polecacie na noc przy redukcji, zeby jak to sie mowi weszlo bez oporu :P. Aktualnie jem 150 g serka chudego + 10 g oliwy z oliwek + łyzka przecieru pomidorowego + sól morska. Idzie jak po grudzie. Mulace niesamowicie. Moze ktos ma jakies pomysły, albo spraktykował. Dziekuje
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6278 Napisanych postów 76077 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755076
Co jeść na kolację? To jedno z najczęściej pojawiających się pytań z dziedziny żywienia i dietetyki, które przysparzają nam problemy. Przede wszystkim istotne będzie to, co jemy i dokładnie kiedy. Cel naszej diety, czyli redukcja tkanki tłuszczowej lub budowa masy mięśniowej nie ma tutaj większego znaczenia.

Zdecydowanie warto, aby ostatni posiłek był pełnowartościowy, czyli dobrej jakości źródło białka, tłuszczów i węglowodanów. Może to być np.:

- ryż z dorszem i surówka z oliwą,
- kasza gryczana z szynką wieprzową i kalafior,
- płatki owsiane z jogurtem, owocem, migdałami i białkiem serwatkowym,
- pieczywo pełnoziarniste z masłem, serkiem wiejskim i ogórkiem.

Jak więc widać są to tradycyjne posiłki pełnowartościowe, które równie dobrze można zjeść na śniadanie, czy obiad. Optymalnie jest zjeść ostatni posiłek około 2 godziny przed snem. Tak, aby nie iść spać głodnym, jak i z pełnym żołądkiem. Spowodować by to mogło problemy z zaśnięciem i jakością snu. Jeżeli jednak kończymy trening lub wracamy do domu późno, to jak najbardziej można, a nawet warto zjeść posiłek, nawet gdybyśmy od razu po jego zjedzeniu szli spać.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
ja na noc najbardziej lubię wypić zwykłe WPC z wodą, albo jak dieta pozwala z mlekiem. Dobry też będzie tuńczyk. Możesz zjeść z pomidorem np. Nic się też nie stanie, jak serek zrobisz sobie na słodko dodając łyżeczkę miodu

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 3809 Wiek 40 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 41709
twaróg wymieszany z tunczykiem

tylko jeden klub
kocham aż po grób...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
z szacunkiem dla kolegi powiem tak

dieta redukcyjna jak równiez każda sportowa PO PIERWSZE MA BYC SKUTECZNA dopiero potem kombinujemy jak nie łamiac zasad zrobic ją miłą i sympatyczną i wogóle tak smaczną ze hmmmm.

Jak ktoś chce wyglądac tak jak wszyscy dokoła na ulicy to powinien jeść jak oni. czyli? Ważne zeby było smaczne nie ważne co jem najlepije dużo i słodkie/tłuste i dobrze przyprawione i to tyle

Więc Bracie bądź twardy i wcinaj sam twaróg. Powiem jak pan od WF - w tym sporcie synku nie chodzi o silne mięśnie ale o żelazną wole. :D:P

a z dodatków to polecam do twarogu
- wszelkiego rodzaju zioła po testuj jakie najlepiej Ci wchodzią - kminek, majerenek, papryka, ziele prowansalskie.
- jogurty naturalnego
- samorobne sosy na jogurcie
- kupne sosy np chiński słodko kwaśny , tabasko itp. Jest tego troche w gigamarketach (w niewielkich ilościach ratują smak nie psując założeń)
- ważywa jak np cebulka, żodkefka - pamięaj że jesz twaróg z cebulą a nie na odwrót więc bez przesady bo ludzie będą łzawić przy Tobie ;)
- rodzynki
- wszystko powyższe naraz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
Szafrani, nie do końca się z Tobą zgadzam z 2 powodów:
1) powód kulturowy - pod tym względem wiem, że jestem maniakiem, więc nie każdy musi myśleć podobnie. Niemniej uważam, że kultura kulinarna, czyli dobre i świadome jedzenie jest równie ważne jak czytanie dobrych książek. Jedzenie byle czego sprowadza nas po niekąd do roli szympansa wyłapującego kijkiem mrówki tylko dlatego, że mają proteiny.
2) powód pragmatyczny - niesmaczne jedzenie przyspiesza spadek serotoniny a w konsekwencji znóżenie dietą. Dla większości kończy się to zupełnym odejściem od diety lub napadami obżarstwa. Tak czy inaczej dietę trafia szlak
1

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 3809 Wiek 40 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 41709
kopt dobrze mówi
wielu ludzi traktuje jedzenie tylko jako paliwo ale jedzenie przedewszystkim ma byc smaczne i przyjemne, wmuszanie czegos w siebie jest bez sensu a dzisiejsza kuchnia oferuje nam takie bogactwo ,ze nie czerpanie z niego to błąd !

ps. papryka to nie zioło

tylko jeden klub
kocham aż po grób...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 1669 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 40418
a ostatnio preferuje ser biały + jogurt naturalny + rzodkiewka + ogórek + szczypiorek + pieprz... naprawde pyszne. I nie wlewaj oliwy do twarogu tylko szamaj oddzielnie, bo to ona bardzo psuje smak sera, przynajmniej dla mnie.
1

NIE DAWAĆ MI SOGÓW !!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
Zdenek, dokładnie. Jest tyle możliwości dosmaczenia, że ignorowanie ich jest zwykłym lenistwem.
Playland, też lubię takie miksy. Ostatnio jeszcze wymyśliłem specjalnie pod UD 2.0 twaróg z grenadierem wędzonym, cebulką, chrzanem i morską solą. Bardzo fajnie to wyszło. Też nigdy nie dodawałem oliwy do twarogu. Oczywiście jak kto lubi, ale osobiście wolę się poświęcić i golnąć sobie łyżkę czy ile tam potrzeba a potem zjeść smaczny posiłek, niż męczyć się nad serem, którego smak do smaku oliwy pasuje jak pięść do nosa

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 1669 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 40418
wolę się poświęcić i golnąć sobie łyżkę czy ile tam potrzeba a potem zjeść smaczny posiłek, niż męczyć się nad serem, którego smak do smaku oliwy pasuje jak pięść do nosa

no dokładnie
grenadier wędzony?? sam wędzisz, czy kupujesz w sklepie już uwędzonego?? bo ja takiego u siebie jakoś nie widziałem... ogólnie grenadier fajna ryba, szczególnie dla tych co nie lubią ryb, bo to chyba jedyna taka ryba która nie smakuje jak ryba

NIE DAWAĆ MI SOGÓW !!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
kupuję wędzonego. W supermarketach przynajmniej w Krakowie nie ma z tym problemu. Wędzić mógłbym ew nad blantem, ale ostatnio nie mam na to czasu
No i właśnie ten brak rybiego smrodku to podstawa. Ja to sobie biorę w pudełku jako drugie śniadanie do pracy. Gdyby tam była np makrela, to by mnie chyba wywalili za rybi chuch

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Brak Masy-Brak Czasu

Następny temat

UD 2.0 - mój test

WHEY premium