Po pierwsze to cena, WPC 80 musi swoje kosztować, polecam zerkanać na strone ostrowii, bądź sklepów internetowych i porównać. Jeżeli coś jest tańsze od ceny jaka oferuję bezpośrednio producent, to radze ostrożność.
Po drugie jeżeli kupiliście biało do którego nie macie pewności, można sprawdzić czy jest ok. Prawdziwe białko WPC 80 bez smakowe, to proszek o kremowym kolorze, o zwartej konsystencji(jak przejedzie się po powierzchni takiego białka łyżką to zostaje idealna równa powierzchnia), nie posiada przebarwień, ani żadnych ciemnych plamek(chyba że jest smakowe, to może mieć dodatki), zapach powinien przpopminać produkty mleczarskie(dokładnie zapachu nie umiem zdefiniować, każdy inaczej odbiera zapachy). Smak jest troche cierpki i przypomina mleko. W żadnym przypadku nie powinno być słodkie!! Słodki smak ozncza iż może to być rozmlecz, który zawiera kilka procent białka, a reszta to laktoza, cukier mleczny, którego zwłaszcza faceci nie trawią(kończy się to posiadówką w kiblu;)) Białko dobrze rozpuszcza się w wodzie (Weźcie szklanke z białego szkła i do niej nalejcie czystej wody, następnie dodajcie troche białka, dosłownie troche na czubku łyżeczki, wymieszajcie, powinno się całe rozpuścić, a woda powinna troche się stać mniej klarowna.) Jeżeli coś pływa, jakieś szumowiny, na dno po jakimś czasie wypada osad, znaczy iż nie jest to czyste białko. Najbardziej podobne w konstencji do białka jest mąka przenna typ 750. Po wymieszaniu WPC 80 z Ostrowii z mąka prawie nie widać różnicy w kolorze proszku. Po dokładnych ogledzinach widać małe przebarwienia koloru ciemnego pochodzące z łusek ziarna przenicy. Oczywiscie takie białko tylko połowicznie rozpuszcza się w wodzie, bo mąka osiada na dno. Zapach takieo białka zmienia się na zapch piekarni;) Możliwe inne "dodatki" do białka to np. mąka ziemniaczna, albo inne mąki(żytnia itp.) Mąke ziemniaczną w białku można wykryć próbą skrobiową za pomocą jodyny, kilka kropli dodanych do roztwory biała powinno dać zabarwienie niebieski, w przypadku obecności mąki ziemniaczanej. Chciałbym zaznaczyć iż pomysłowość oszustów może nie znać granic i moga dodawać wiele innych rzeczy:/ Te wszystkie testy przeprowadzałem na WPC 80 bez smakowym z Ostrowii, powinny się też stosować do innych białek typu WPC 80, napewno nie można tych testów używać do gainerów!!
Mam nadzieje że wam to pomoże:)