SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dwa oblicza cholesterolu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2472

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 210 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3880
Kojarzy się z nadciśnieniem, miażdżycą, zawałem serca. Ale powoduje te zagrożenia tylko wtedy, gdy jest go za dużo.

Choć pewnie cię to zaskoczy, cholesterol nie jest twoim wrogiem. Organizm wręcz nie może się bez niego obyć - wchodzi bowiem w skład błon komórkowych, kwasów żółciowych, bierze udział w syntezie hormonów. By nigdy go nie zabrakło, jest produkowany przez wątrobę. Jeśli jednak dodatkowo jadasz produkty bogate w cholesterol, jego stężenie we krwi przekroczy normę. A to zagraża twojemu zdrowiu.

Dobry równoważy zły

Ważne jest nie tylko stężenie całkowitego cholesterolu, ale i jego dwóch frakcji: LDL i HDL. Ten pierwszy cholesterol, zwany złym, przenoszony jest wraz z krwią do komórek ciała. Pobierają one taką jego ilość, jakiej potrzebują do pracy (np. do produkcji hormonów), a reszta pozostaje w krwiobiegu i wbudowuje się w ściany tętnic. Zapobiega temu frakcja HDL. Usuwa ona zły cholesterol ze ścian tętnic i transportuje do wątroby, gdzie jest przetwarzany. Właśnie dlatego frakcję HDL nazywa się dobrym cholesterolem. Gdy jest go za mało, ryzyko miażdżycy rośnie.

Korekty w jadłospisie

* Jeśli chcesz zapobiec odkładaniu się cholesterolu na ścianach tętnic, a tym samym zmniejszyć ryzyko zawału czy udaru mózgu, dbaj o to, żeby w twoim jadłospisie dominowały warzywa, owoce, tłuszcze roślinne, produkty zbożowe - one w ogóle nie zawierają cholesterolu. Poza tym wiele z nich obfituje w błonnik, który pochłania nadmiar tej substancji, nie pozwalając jej przedostać się do krwiobiegu.
* Zwiększ spożycie tłustych ryb morskich, olejów roślinnych, wysokogatunkowych miękkich margaryn. Zawierają bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, które redukują poziom cholesterolu, zapobiegają tworzeniu się skrzepów i złogów na ścianach naczyń krwionośnych.
* Ogranicz produkty pochodzenia zwierzęcego - mięso, tłuste mleko i jego przetwory oraz jaja zawierają sporo cholesterolu.
* Jadaj potrawy gotowane i pieczone. Podczas długotrwałego smażenia powstają szkodliwe dla zdrowia kwasy trans (zawierają je też tłuszcze zwierzęce i twarde margaryny), podnoszące poziom całkowitego cholesterolu i obniżające HDL.

Jedz na zdrowie
Naturalnymi składnikami olejów roślinnych są sterole roślinne. Blokują wchłanianie zarówno cholesterolu pochodzącego z pożywienia, jak i tego, który jest syntetyzowany przez wątrobę. Badania dowodzą, że w ciągu 3 tygodni obniżają poziom LDL o 10-15%. Taka redukcja poziomu cholesterolu we krwi u 40-latków zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów o 50%. W sterole roślinne wzbogacane są niektóre margaryny z nieutwardzanych olejów roślinnych, np. Flora pro-activ. Smakuje jak masło, ale nie podwyższa poziomu cholesterolu, wręcz przeciwnie - obniża go.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Krótko i fajnie opisane
Ale co do jajek, cholesterol jest wydalany, wchłania się jedynie nie wielka ilość
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna do oceny

Następny temat

omega

WHEY premium