https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html
to jak liczyc kalorie dla dostarczonego z pożywieniem 1 grama W, T i B? Netto czy brutto?
Czytałem na forum, że 1g W średnio dostarcza ok. 4kcal, a koszt energetyczny procesów metabolicznych związanych z użyciem tego jednego grama można pominąć (bo wynosi średnio ok.0,1). Podobnie jest (wg tego co czytałem) z tłuszczami. Z tym, że jeden 1g T dostarcza ok. 9kcal.
Natomiast z 1 g B jest niby inaczej, bo dostacza brutto średnio ponad 5kcal z 1 g, ale kosz energetyczny użycia tego 1g B wynosi ok. 1kcal. A to oznacza, że 1gB dostarcza netto 4kcal.
W takim razie, jeżeli wiem ,że:
a) we wzorze całkowitego zapotrzebowania kalorycznego uwzględniam efekt termiczny pożywienia,który to wyniósł ok. 250kcal
b) obliczyłem całkowite zapotrzebowanie kaloryczne, które wyniosło ok.3000kcal
Jak mam liczyć dostarczone kalorie?
Czy dla 1 g B mam zastosowac 4kcal czy 5kcal (bo uwzględnia efek termiczny pożywienia we wzorze?