Watroba wieprzowa (olow/kadm/rtec)
0.149/0.165/0.058, wartosci w mg na kg
dla porownania dam kilka innych produktow:
Watroba wolowa:
0.278/0.0127/0.015
Wieprzowina:
0.061/0.009/0.006
Warzywa zielone:
0.620/0.044/0.004
Pieczarki uprawne:
0.360/0.430/0.109
Jagody:
0.245/0.018/0.002
Ryby zimnowodne:
0.124/0.020/0.257
Srednie ilosci tych metali spozywane przez Niemcow w ciagu tygodnia:
0.85/0.35/0.052
Widzimy wiec, ze watrobka, moze spokojnie byc spozywana nawet w sporych ilosciach i dostarczy do organizmu tolerowane ilosci tych metali (wyjatek to kadm, ale by przekroczyc maksymalna ilosc kadmu, trzebaby jesc okolo 3,5-4kg watrobki tygodniowo)