Bilans kaloryczny
To podstawa sukcesu. Gdy rozpoczynamy treningi lub też wznawiamy je po co najmniej półrocznej przerwie, to nasze mięśnie stosunkowo szybko zwiększają swoje obwody nawet przy niewystarczającej kaloryczności diety. Niestety, trwa to tylko do pewnego czasu. Później coraz trudniej jest nam zwiększać obwody mięśni o ile nie zadbamy o odpowiednią nadwyżkę kaloryczną w diecie. Wyznacznikiem całkowitego zapotrzebowania kalorycznego naszego organizmu jest energia, jakiej potrzebuje nasza podstawowa przemiana energii (BMR). Aby obliczyć wartość tej energii, należy pomnożyć wagę naszego ciała przez liczbę 24. W czasie treningu siłowego co minutę spalamy od 7 do 9 kcal. Mnożąc czas treningu (w minutach) przez liczbę 7 i 9, otrzymujemy przedział określający wartość energii spalanej w czasie treningu (TEA). Pozostaje nam jeszcze obliczenie liczby kcal spalanych w trakcie zwykłych czynności wykonywanych codziennie (NEAT).
Zależy ona od typu naszej budowy ciała i waha się między 200 a 900.
Endomorfi k - od 200 do 400 kcal
Mezomorfi k - od 400 do 500 kcal
Ektomorfi k -od 700 do 900 kcal
Przykład: Mężczyzna, typ budowy - ektomorfik, waga ciała - 70 kg, wzrost - 190 cm, 3 intensywne treningi siłowe w ciągu tygodnia, czas jednego treningu - 60 minut
1. Podstawowa przemiana materii (BMR) - 70 × 24 = 1680 kcal
2. Kalorie spalone podczas treningu (TEA)
Trening siłowy: 3 treningi × 60 min × 9 = 1620 kcal
Wynik dzielimy przez 7 (dni tygodnia), co daje nam 230 kcal na każdy dzień tygodnia
Sumujemy wyniki z punktu 1 i 2 1680 kcal (BMR) + 230 kcal (TEA) = 1910 kcal
Do wyniku dodajemy wartość NEAT dla ektomorfi ka 1910 kcal + 900 kcal = 2810 kcal 2810 kcal to ilość kilokalorii potrzebnych nam do tego, aby ani nie tyć, ani nie chudnąć.
Aby zwiększyć masę mięśniową, musimy doprowadzić do nadwyżki kalorycznej.
Nadwyżka kaloryczna
Nie istnieje żadna uniwersalna liczba określająca nadwyżkę kaloryczną właściwa dla wszystkich osób. Każdy powinien dobierać taką liczbę indywidualnie. Optymalną liczbą wydaje się być liczba odpowiadająca 20% naszego całkowitego zapotrzebowania kalorycznego. Dla naszego ektomorfi ka będzie to 20% z 2810 kcal, czyli 562 kcal. A więc całkowita kaloryczność jego diety powinna wynosić 2810 kcal + 562 kca,l co daje 3372 kcal. Wynik ten zaokrąglamy do 3400 kcal. Dla osoby ważącej 70 kg te 3400 kcal to bardzo dużo, ale też z praktyki wiadomo, że dla ektomorfi ka jest to "w sam raz". Jeżeli ktoś żałuje sobie 10 minut na dokładne wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego, to może pomnożyć swoją wagę przez liczbę 18, a następnie przez liczbę 2,2. Wynik będzie określał przybliżone zapotrzebowanie kaloryczne dla danej osoby.
MAKROSKŁADNIKI
Białko
Pseudo-znawcy problemu spożywania białka w kulturystyce, często proponują spożywanie go w przesadnych ilościach. Nierzadko proponują nawet codzienne spożywanie 4 g białka na 1 kg wagi ciała. To bzdura! Przy odpowiedniej kaloryczności diety oraz treningu bez stosowania dopingu wystarczy codziennie spożywać 2,2 g białka na kg wagi ciała. Zalecane źródła białka: mięso gotowane, ser biały chudy i półtłusty, mleko, jogurty/kefi ry naturalne, gotowane lub parowane świeże ryby, jajka. Uwaga: Liczymy wszystkie białka. Problem z białkiem słabej jakości zaczyna się, gdy w diecie mamy małą ilość tego makroskładnika lub korzystamy z małej ilości nienajlepszych źródeł. Jeśli w diecie mamy 2,2 g białka na 1 kg z różnych źródeł: jajka, mleko, mięso, produkty zbożowe, warzywa itd., to na pewno wszystko będzie w porządku, aminokwasy też uzupełnią się, więc nie ma obaw o niedobór.
Tłuszcz
Z określeniem minimum nie ma problemu. Spożywamy 25 - 30% zapotrzebowania kalorycznego, aby zaspokoić nasze potrzeby. Wiele badań potwierdza negatywny wpływ diet o bardzo małej ilości tłuszczu na profi l lipidowy krwi. Tłuszcz nie hamuje łaknienia w pojedynczym posiłku, ale hamuje łaknienie między posiłkami. Przy nadwyżce kalorycznej w towarzystwie węglowodanów bardzo łatwo się odkłada, ale jednocześnie w pewien sposób ogranicza wyrzut insuliny i stabilizuje poziom cukru we krwi. Zalecane źródła tłuszczów: oliwa z oliwek extra virgin, tran/kapsułki Omega-3, olej lniany
Węglowodany
Po wyliczeniu ilości białka i ustaleniu optymalnej ilości tłuszczu węglowodany są siłą rzeczy resztą naszego zapotrzebowania. Tu zaczyna się problem, gdyż wiele osób osiąga najlepsze rezultaty przy bardzo małej ilości węglowodanów: 100 g w ciągu dnia i około 50 g w okolicy treningu. Podana granica zapotrzebowania na tłuszcz (25-30%) również jest ulotna w pewnych wypadkach. Zalecane źródła węglowodanów: kasze gruboziarniste, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, owoce, warzywa. Uwaga: Należy unikać węglowodanów przetworzonych, takich jak chleb biały, płatki kukurydziane, słodycze, napoje słodzone. Liczba posiłków 5 lub 6 posiłków spożywanych codziennie to standard, biorąc pod uwagę aspekty zdrowotne przy spożywaniu dużej liczby kalorii. Mimo wszystko wymuszone czterogodzinne przerwy miedzy posiłkami nie będą tragiczne w skutkach, jeśli przyjmiemy w ciągu dnia odpowiednią ilość kalorii i białka. Większe posiłki może nie są zdrowsze, ale trawią się wolniej i również chronią nas przed katabolizmem. Posiłki okołotreningowe Posiłek po treningu powinien gwarantować naszemu organizmowi szybkie przestawienie się ze stanu katabolicznego na stan anaboliczny. Najprościej będzie, jeżeli w 15 minut od zakończenia treningu wypijemy odżywkę typu gainer. W dwie godziny później proponuję już normalny posiłek.
Uwaga: Dwie godziny przed treningiem warto zjeść solidny posiłek: ryż gotowany, mięso, 10-15 g oliwy z oliwek, warzywa i owoc.
Teraz bogatsi o te wskazówki, możecie podjąć walkę o dodatkowe kilogramy. Życzę powodzenia.
HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.