Co ciekawe, badania sugerują, że kreatyna zwiększa wychwyt węglowodanów przez mięśnie, czyli tzw. Ładowanie glikogenu. To kolejny powód do stosowania kreatyny. W dodatku węglowodany zwiększają zdolność mięśni do gromadzenia kreatyny, i dlatego powinno się ją przyjmować po jedzeniu. Po spożyciu węglowodanów dochodzi do uwalniania insuliny, co znacznie zwiększa wychwyt kreatyny przez mięśnie. Dlatego naukowcy polecają brać kreatynę po posiłku, zwłaszcza bogatym w węglowodany o dużym indeksie glikemicznym (GI), jak marchew, chleb, ziemniaki czy glukoza (lub dekstroza, obecna w wielu suplementach kreatynowych). Wychwyt kreatyny po zjedzeniu takich węglowodanów jest większy niż po pokarmach o niższym GI, jak pomarańcze, makaron czy fasola.
Jednakże do uzyskania optymalnych rezultatów potrzeba sporej ilości węglowodanów. Na przykład w jednym z eksperymentów wykazano, że posiłek dostarczający 96 g węglowodanów bardziej zwiększył wychwyt kreatyny niż posiłek zawierający tylko 50 g węglowodanów. Równie dobre działanie może mieć posiłek zawierający białko i węglowodany, co jest o tyle korzystniejsze, że same węglowodany mogą zwiększać odporność na insulinę. 50 g białka i zaledwie 47 g węglowodanów zwiększało ładowanie kreatyny tak samo, jak posiłek zawierający 96 g węglowodanów prostych.
Najlepiej stosować kreatynę dwa razy dziennie. Tuż po treningu wziąć 2 g kreatyny z 50 g białka i 50 g węglowodanów. Potem wziąć 2 g kreatyny po tym posiłku, który zawiera największą ilość węglowodanów. Przykładowe posiłki, po których dobrze jest brać kreatynę to kanapki z indykiem, piersi z kury z pieczonymi ziemniakami, ryba z ryżem i marchewką.
Ponieważ kreatyna nie jest stabilna w postaci roztworu (w zależności od poziomu kwasowości), należy unikać jej stosowania w formie gotowych napojów. Lepiej dodać ją do napoju bezpośrednio przed spożyciem.