Osobiście chorowałem na tę chorobę i zamierzam podać co mniej więcej jadłem Oczywiście z dnia na dzień powinieneś zmniejszać objętość tłuszczu w potrawach.
I dzień
* śniadanie: pół kajzerki, 100 g serka waniliowego, małe jabłko, szklanka mleka 0,5% tłuszczu
* Drugie śniadanie: 2 kromki razowego chleba, 2 plasterki pieczonego schabu, jabłko
* Obiad: talerz zupy jarzynowej bez zasmażki, 100 g cielęciny (gotowanej lub pieczonej w folii), 2 gotowane ziemniaki, 6 łyżek surówki z kiszonej kapusty (bez oleju)
* Podwieczorek: mały banan
* Kolacja: pół kajzerki, plaster chudego sera twarogowego, plasterek szynki drobiowej, 6 liści cykorii, grejpfrut, szklanka herbaty bez cukru
II dzień
* śniadanie: pół kajzerki, 150 g chudego serka homogenizowanego, grejpfrut, szklanka mleka 0,5% tł.
* Drugie śniadanie: 2 kromki chleba chrupkiego, pół plasterka sera żółtego, 2 plasterki szynki drobiowej, jabłko lub gruszka
* Obiad: talerz barszczu z botwinką, 150 g gotowanego udka kurczaka, 4 łyżki gotowanego ryżu, 6-7 łyżek surówki z kiszonej kapusty
* Podwieczorek: 150 g jogurtu naturalnego, kromka chleba chrupkiego
* Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego, kostka ryby po grecku z warzywami, średni ogórek, szklanka soku warzywnego
III dzień
* śniadanie: pół szklanki mleka 0,5% tł., 150 g jogurtu naturalnego odtłuszczonego, pół szklanki müsli, banan
* Drugie śniadanie: 2 kromki chleba razowego, 50 g dorsza wędzonego, szklanka soku z marchwi
* Obiad: talerz krupniku z kaszy jęczmiennej ugotowanego na wywarze z warzyw, 4-5 łyżek gotowanego makaronu, 4 łyżki leczo ze świeżych warzyw, 100 g gulaszu cielęcego
* Podwieczorek: grejpfrut
* Kolacja: bułka grahamka, 200 g sałatki z pomidora, zielonego groszku, cebuli, kapusty pekińskiej, 2 plasterków drobiowej szynki, polanej odrobiną oleju
IV dzień
* śniadanie: szklanka mleka 0,5% tł., kromka chleba razowego cienko posmarowanego margaryną, 250 g twarożku wymieszanego z jogurtem, szczypiorkiem, rzodkiewkami i kiełkami soi, podanego na liściu sałaty
* Drugie śniadanie: kromka chleba razowego z 2 plasterkami polędwicy, mały pomidor, 150 g jogurtu owocowego
* Obiad: talerz zupy jarzynowej z pomidorami, zaprawionej jogurtem naturalnym, kostka ryby gotowanej lub pieczonej w folii, 2 gotowane ziemniaki, średni ogórek kiszony, szklanka soku wielowarzywnego
* Podwieczorek: duże jabłko, 165 g kalafiora ugotowanego na parze
V dzień
* śniadanie: szklanka mleka 0,5% tł., pół szklanki płatków kukurydzianych, kromka chleba razowego cienko posmarowana margaryną i posypana kiełkami soi, 2 plasterki polędwicy z kurczaka
* Drugie śniadanie: kromka chleba razowego z 2 plasterkami polędwicy, mały pomidor, 150 g jogurtu owocowego
* Obiad: 4 łyżki ugotowanego ryżu, 100 g piersi indyka smażonego bez tłuszczu, 2,5 szklanki fasolki szparagowej, szklanka soku wielowarzywnego
* Podwieczorek: kawałek placka biszkoptowego
* Kolacja: galaretka jogurtowa przyrządzona ze 150 g jogurtu naturalnego, 3/4 szklanki truskawek, łyżeczki żelatyny, 2 łyżek gotowanej wody
VI dzień
* śniadanie: 100 g sałatki z plastra gotowanej cielęciny z dodatkiem cebuli, kiszonego ogórka, natki pietruszki, majonezu, pół szklanki mleka 0,5% tł., 2 kromki chleba chrupkiego
* Drugie śniadanie: kromka chleba razowego, 2 plasterki pieczonego schabu lub drobiowej szynki, grejpfrut
* Obiad: 2 ziemniaki gotowane, 100 g pieczonej cielęciny bez kości z papryką czerwoną, pieczarkami, cebulą, szklanka surówki z porów z jogurtem, szklanka soku marchwiowo-jabłkowego
* Podwieczorek: jogurt owocowy
* Kolacja: pół kajzerki, 70 g pasty z serka homogenizowanego i 2 plasterków drobiowej szynki, posypanej szczypiorkiem, szklanka mleka 0,5% tł.
VII dzień
* śniadanie: jajecznica z 3 białek z pomidorem, natką pietruszki i jogurtem, szklanka mleka 0,5% tł., 2 kromki chleba chrupkiego cienko posmarowane margaryną
* Drugie śniadanie: kromka chleba razowego, l60 g pasty z gotowanych warzyw (marchewki, pietruszki, selera, surowego pora)
* Obiad: talerz czystej zupy kalafiorowej, 2 gotowane ziemniaki, 180 g pulpetów z dorsza, pół szklanki buraczków zasmażanych na odrobinie oleju, szklanka soku wielowarzywnego
* Podwieczorek: 5 śliwek
* Kolacja: 3 łyżki kaszy gryczanej z margaryną i szczypiorkiem, szklanka maślanki.