Sporo ma gorzej, większość ma lepiej do tego dążę.
...
Napisał(a)
Zauważyłem że w bibliografii ucięło mi część pozycji:
http://www.optymalnie.eu/2007/10/17/oleje-i-tluszcze-jak-i-do-czego/
http://www.fit.pl/dietetyka/tluszcze,12,11,11,281,309,0,0,0.html
http://www.ultrasport.pl/zrodla_tluszczow_w_pozywieniu,artykul,2520.html
http://szkolnictwo.pl/index.php?id=PU2098
http://www.opinie.senior.pl
http://www.marksdailyapple.com/oil-fat-overheat-smoking-point/
http://www.culinary-yours.com/frying_oil.html
http://math.ucsd.edu/~ebender/Health & Nutrition/Nutrition/oil_good.html
http://www.askdrsears.com/html/4/t043800.asp
http://www.askdrsears.com/html/4/T041300.asp
http://www.helpguide.org/life/healthy_diet_fats.htm
http://www.nutritiondata.com/
Przy okazji bardzo polecam stronę http://www.nutritiondata.com - w prawym górnym roku wpisujemy w wyszukiwarce interesujący nas produkt i dostajemy szczegółową analizę
http://www.optymalnie.eu/2007/10/17/oleje-i-tluszcze-jak-i-do-czego/
http://www.fit.pl/dietetyka/tluszcze,12,11,11,281,309,0,0,0.html
http://www.ultrasport.pl/zrodla_tluszczow_w_pozywieniu,artykul,2520.html
http://szkolnictwo.pl/index.php?id=PU2098
http://www.opinie.senior.pl
http://www.marksdailyapple.com/oil-fat-overheat-smoking-point/
http://www.culinary-yours.com/frying_oil.html
http://math.ucsd.edu/~ebender/Health & Nutrition/Nutrition/oil_good.html
http://www.askdrsears.com/html/4/t043800.asp
http://www.askdrsears.com/html/4/T041300.asp
http://www.helpguide.org/life/healthy_diet_fats.htm
http://www.nutritiondata.com/
Przy okazji bardzo polecam stronę http://www.nutritiondata.com - w prawym górnym roku wpisujemy w wyszukiwarce interesujący nas produkt i dostajemy szczegółową analizę
"Nie dyskutuj z d****em: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Tłuszcze - Kompilacja --> http://www.sfd.pl/Tłuszcze_-_Kompilacja-t464716.html
...
Napisał(a)
poprawilem
FITNESS ACADEMY King Square Kraków
"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."
...
Napisał(a)
Zastanawia mnie dlaczego umiesiłes ten fragment i czy faktycznie odpowiada on rzeczywistosci:
O tym, czy tłuszcz będzie działał na szkodę organizmu decyduje przede wszystkim nie jego ilość, ale rodzaj. Szczególnie niekorzystnie działają na organizm tłuszcze nasycone. To właśnie one odkładają się na wewnętrznej powierzchni naczyń krwionośnych, znacząco ograniczając ich światło. Głównym składnikiem złogów tłuszczowych jest cholesterol, będący składnikiem błon komórkowych otaczających komórki większości składników pokarmowych pochodzenia zwierzęcego oraz z nabiałem. W miarę rozbudowy złogów cholesterolowych światło naczyń krwionośnych ulega coraz większemu ograniczeniu, przez co krew ma coraz więcej problemów z dotarciem do miejsc obsługiwanych przez dane naczynie. W ten sposób rozwija się arterioskleroza. Zmniejszenie w diecie ilości produktów zawierających duże ilości cholesterolu znacznie ogranicza ryzyko pojawienia się zawału serca. Ilość cholesterolu w diecie można zredukować ograniczając spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Panuje przekonanie, że nienasycone kwasy tłuszczoweograniczają ryzyko wystąpienia arteriosklerozy. Ich działanie sprowadza się do obniżenia ilości szkodliwego cholesterolu krążącego we krwi. Nie ulega jednak wątpliwości, że najlepszą profilaktyką chorób krążenia jest ograniczanie spożycia każdego rodzaju tłuszczów, zwłaszcza zaś tych nasyconych.
W kontekscie:
Felton CV, Crook D, Davies MJ, Oliver MF.
Wynn Institute for Metabolic Research, London, UK.
How long-term dietary intake of essential fatty acids affects the fatty-acid content of aortic plaques is not clear. We compared the fatty-acid composition of aortic plaques with that of post-mortem serum and adipose tissue, in which essential fatty-acid content reflects dietary intake. Positive associations were found between serum and plaque omega 6 (r = 0.75) and omega 3 (r = 0.93) polyunsaturated fatty acids, and monounsaturates (r = 0.70), and also between adipose tissue and plaque omega 6 polyunsaturated fatty acids (r = 0.89). No associations were found with saturated fatty acids. These findings imply a direct influence of dietary polyunsaturated fatty acids on aortic plaque formation and suggest that current trends favouring increased intake of polyunsaturated fatty acids should be reconsidered.
PMID: 7934543 [PubMed - indexed for MEDLINE]
I:
Cholesterol and all-cause mortality in elderly people from the Honolulu Heart Program: a cohort study.
Schatz IJ, Masaki K, Yano K, Chen R, Rodriguez BL, Curb JD.
Clinical Epidemiology and Geriatrics Division, Department of Medicine, John A Bums School of Medicine, University of Hawaii at Manoa, 1356 Lusitana Street, 7th Floor, Honolulu, HI 96813-2427, USA. [email protected]
BACKGROUND: A generally held belief is that cholesterol concentrations should be kept low to lessen the risk of cardiovascular disease. However, studies of the relation between serum cholesterol and all-cause mortality in elderly people have shown contrasting results. To investigate these discrepancies, we did a longitudinal assessment of changes in both lipid and serum cholesterol concentrations over 20 years, and compared them with mortality. METHODS: Lipid and serum cholesterol concentrations were measured in 3572 Japanese/American men (aged 71-93 years) as part of the Honolulu Heart Program. We compared changes in these concentrations over 20 years with all-cause mortality using three different Cox proportional hazards models. FINDINGS: Mean cholesterol fell significantly with increasing age. Age-adjusted mortality rates were 68.3, 48.9, 41.1, and 43.3 for the first to fourth quartiles of cholesterol concentrations, respectively. Relative risks for mortality were 0.72 (95% CI 0.60-0.87), 0.60 (0.49-0.74), and 0.65 (0.53-0.80), in the second, third, and fourth quartiles, respectively, with quartile 1 as reference. A Cox proportional hazard model assessed changes in cholesterol concentrations between examinations three and four. Only the group with low cholesterol concentration at both examinations had a significant association with mortality (risk ratio 1.64, 95% CI 1.13-2.36). INTERPRETATION: We have been unable to explain our results. These data cast doubt on the scientific justification for lowering cholesterol to very low concentrations (<4.65 mmol/L) in elderly people.
PMID: 11502313 [PubMed - indexed for MEDLINE]
W ogole przegladajac badania naukowe wynika dosc jasno ze kluczowy w mechanizmie powstawania blszki miazdzycowej jest proces utleniania WNNKT w cząstkach lipoprotein o małej gęstosci*.
* na podst: Parthasarathy S, Khoo C, Miller E, Barnett J, Witztum JL, Steinberg D (1990) Low density lipoprotein rich in oleic acid is protected against oxidative modification: Implica-
tions for dietary prevention of atherosclerosis. Proc Natl Acad Sci, 87: 3894–3898.
i:
Della Bianca V, Grześkowiak M, Dusi S, Rosi F (1988) Flu-
oride can activate respiratory burst independently of Ca+2 stimulation of phosphoinositide turnover, and protein kinase C translocation in primed human neutrophils. Bioch Bioph Res Comm, 150: 955–964
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-03-08 10:59:25
O tym, czy tłuszcz będzie działał na szkodę organizmu decyduje przede wszystkim nie jego ilość, ale rodzaj. Szczególnie niekorzystnie działają na organizm tłuszcze nasycone. To właśnie one odkładają się na wewnętrznej powierzchni naczyń krwionośnych, znacząco ograniczając ich światło. Głównym składnikiem złogów tłuszczowych jest cholesterol, będący składnikiem błon komórkowych otaczających komórki większości składników pokarmowych pochodzenia zwierzęcego oraz z nabiałem. W miarę rozbudowy złogów cholesterolowych światło naczyń krwionośnych ulega coraz większemu ograniczeniu, przez co krew ma coraz więcej problemów z dotarciem do miejsc obsługiwanych przez dane naczynie. W ten sposób rozwija się arterioskleroza. Zmniejszenie w diecie ilości produktów zawierających duże ilości cholesterolu znacznie ogranicza ryzyko pojawienia się zawału serca. Ilość cholesterolu w diecie można zredukować ograniczając spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Panuje przekonanie, że nienasycone kwasy tłuszczoweograniczają ryzyko wystąpienia arteriosklerozy. Ich działanie sprowadza się do obniżenia ilości szkodliwego cholesterolu krążącego we krwi. Nie ulega jednak wątpliwości, że najlepszą profilaktyką chorób krążenia jest ograniczanie spożycia każdego rodzaju tłuszczów, zwłaszcza zaś tych nasyconych.
W kontekscie:
Felton CV, Crook D, Davies MJ, Oliver MF.
Wynn Institute for Metabolic Research, London, UK.
How long-term dietary intake of essential fatty acids affects the fatty-acid content of aortic plaques is not clear. We compared the fatty-acid composition of aortic plaques with that of post-mortem serum and adipose tissue, in which essential fatty-acid content reflects dietary intake. Positive associations were found between serum and plaque omega 6 (r = 0.75) and omega 3 (r = 0.93) polyunsaturated fatty acids, and monounsaturates (r = 0.70), and also between adipose tissue and plaque omega 6 polyunsaturated fatty acids (r = 0.89). No associations were found with saturated fatty acids. These findings imply a direct influence of dietary polyunsaturated fatty acids on aortic plaque formation and suggest that current trends favouring increased intake of polyunsaturated fatty acids should be reconsidered.
PMID: 7934543 [PubMed - indexed for MEDLINE]
I:
Cholesterol and all-cause mortality in elderly people from the Honolulu Heart Program: a cohort study.
Schatz IJ, Masaki K, Yano K, Chen R, Rodriguez BL, Curb JD.
Clinical Epidemiology and Geriatrics Division, Department of Medicine, John A Bums School of Medicine, University of Hawaii at Manoa, 1356 Lusitana Street, 7th Floor, Honolulu, HI 96813-2427, USA. [email protected]
BACKGROUND: A generally held belief is that cholesterol concentrations should be kept low to lessen the risk of cardiovascular disease. However, studies of the relation between serum cholesterol and all-cause mortality in elderly people have shown contrasting results. To investigate these discrepancies, we did a longitudinal assessment of changes in both lipid and serum cholesterol concentrations over 20 years, and compared them with mortality. METHODS: Lipid and serum cholesterol concentrations were measured in 3572 Japanese/American men (aged 71-93 years) as part of the Honolulu Heart Program. We compared changes in these concentrations over 20 years with all-cause mortality using three different Cox proportional hazards models. FINDINGS: Mean cholesterol fell significantly with increasing age. Age-adjusted mortality rates were 68.3, 48.9, 41.1, and 43.3 for the first to fourth quartiles of cholesterol concentrations, respectively. Relative risks for mortality were 0.72 (95% CI 0.60-0.87), 0.60 (0.49-0.74), and 0.65 (0.53-0.80), in the second, third, and fourth quartiles, respectively, with quartile 1 as reference. A Cox proportional hazard model assessed changes in cholesterol concentrations between examinations three and four. Only the group with low cholesterol concentration at both examinations had a significant association with mortality (risk ratio 1.64, 95% CI 1.13-2.36). INTERPRETATION: We have been unable to explain our results. These data cast doubt on the scientific justification for lowering cholesterol to very low concentrations (<4.65 mmol/L) in elderly people.
PMID: 11502313 [PubMed - indexed for MEDLINE]
W ogole przegladajac badania naukowe wynika dosc jasno ze kluczowy w mechanizmie powstawania blszki miazdzycowej jest proces utleniania WNNKT w cząstkach lipoprotein o małej gęstosci*.
* na podst: Parthasarathy S, Khoo C, Miller E, Barnett J, Witztum JL, Steinberg D (1990) Low density lipoprotein rich in oleic acid is protected against oxidative modification: Implica-
tions for dietary prevention of atherosclerosis. Proc Natl Acad Sci, 87: 3894–3898.
i:
Della Bianca V, Grześkowiak M, Dusi S, Rosi F (1988) Flu-
oride can activate respiratory burst independently of Ca+2 stimulation of phosphoinositide turnover, and protein kinase C translocation in primed human neutrophils. Bioch Bioph Res Comm, 150: 955–964
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-03-08 10:59:25
...
Napisał(a)
Wiec czytaj i pisz wtedy jak przychodzi Ci do glowy cos ciekawego.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły