Ze względu na to, że zazwyczaj nie dodaje masła a i tak mi smakuje to odpada nam niezdrowy tłuszcz!
(tu pytanie do specjalistów co proponujecie dodać zamiast masła do ciast- czy masło orzechowe sie nadaje do obróbki termicznej?)
Następnie cukier zastępujemy słodzikiem
(nie wszystkie można podgrzewać bo tracą smak!, w szczególności aspartam się nie nadaje) lub ewentualnie fruktoza/melasa/cukier trzcinowy
Gdybyśmy dodali słodzik zamiast cukru to nie mielibyśmy w ogóle węgli z cukru i zostaje nam tylko kwestia wyboru mleka!!
Zakładając, że nie będziemy się już całkowicie wygłupiać i brać UHT 0% to weźmy przykładowo tak jak jest w przepisie 2% świeże!!
No i wychodzi nam skład/100g gotowego budyniu:
3,1g białka
10g węglowodanów
2g tłuszczu
a z tego co teraz patrze na skład to nawet dodając te 5g masła nie będzie tragedii pod względem tłuszczu:) (2,45g/100g)
No dobra więc jak się domyślam większość osób czytając moje wypociny pomyśli - co ten d**** pisze - jakie to lekkie !!
Jeśli tak sądzicie to pomyślcie jaki super skład moglibyśmy mieć po dodaniu odżywki białkowej(najlepiej po schłodzeniu, żeby białko nie traciło na wartości) albo ewentualnie można spróbować zmiksować twaróg chudy z mlekiem przez zagotowaniem. Powtarzam że nie próbowałem, ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie :)
What doesn't kill you makes you stronger!!