SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Montignac- kilka wątpliwości

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2245

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 147
Witajcie,
ostatnio czytałem dość sporo na temat tego sposobu odżywiania. Zastanawia mnie kilka kwestii i mam nadzieję, że odpowiecie mi na nurtujące mnie pytania:
1. mój plan tygodnia jest b różnorodny. Nie mogę pogodzić posiłków o stałej porze. Jaka może być różnica w jedzeniu posiłku każdego dnia? Czy jeżeli mam porę jedzenia o 13:00 jednego dnia, to mogę w inny dzień zjeść wcześniej lub później (do ilu minut). Co zrobić z kolejnymi posiłkami? czy należy je jeść równo 3h później czy np. mając plan posiłków 14:00 i 17:00 zjeść np 13:30-14:20 i 17:00?
2. Zetknąłem się z dwiema koncepcjami pór posiłków w okresie 2-3h oraz 3-4h. Który z nich jest lepszy?
3. czytałem, że Montignac poleca mleko 0.5% oraz chudy twaróg do posiłków z węglami. Jak to przekłada się na zdrowie? Podobno im bardziej odtłuszczony produkt, tym jest mniej zdrowy. Co o tym sądzicie?
4. Zastanawia mnie fakt mieszania węglowodanów z tłuszczami. Jak wygląda reakcja tychże substancji w organizmie? czy to wygląda tak, że jedząc posiłek tłuszczowy, wszystko rozkłada się bezproblemowo, ale jeżeli zjemy go z węglowodanami typu ryż, albo brutalniej- cukier, to cały posiłek pójdzie nam w boki?
5. Montignac zaleca jedzenie 3 posiłków. Słyszałem wiele opinii, że należy jeść minimalnie 5 itd. Co powinienem "podjadać" pomiędzy tymi trzema posiłkami?
6. Jak duże powinny być te posiłki? Jakoś trudno mi uwierzyć w filozofię "jedz tyle ile chcesz". Mogę zjeść np. 300g makaronu z warzywami a za 3h jeszcze coś innego. Trudno mi uwierzyć, że nie będzie mi się to odkładać.

a teraz pytania natury chemicznej ;)
1. jakim cudem gotowana marchewka ma tak ogromny IG, a np. gotowana fasola już nie?
2. dlaczego makaron typu spaghetti jest lepszy od innych typu penne czy fusilli?

Pozdrawiam :)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 744 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 4046
1. Powinno się jeść co 2-3h. Nie musisz się kurczowo trzymać, że codziennie musisz zjeść o 13, a potem o 17. Nie jesteśmy w stanie tak dokładnie tego pilnować. Trzeba się starać, żeby przerwa między jednym a drugim posiłkiem nie była dłuższa niż max3,5h.
2. Lepszy jest co 2-3 h.
3. Lepiej dostarczać zdrowego tłuszczu, ale z drugiej strony twaróg chudy jest bardzie j prztworzony i lepiej jeść półtłusty.
4.Według mnie nigdy nie jest tak, że można coś jeść bez ograniczeń i rozłozy się to bez problemowo, a co innego nie. Żeby "nie poszło nam w boki" musi być zachowany bilans energetyczny. Zjesz mniej niż spalasz-schudniesz. Zjesz więcej-przytyjesz. Metabolizm węglowodanów i tłuszczy ściśle się ze sobą wiąże. Organizm wykozystuje jedne i drugie w zalezności od okoliczności. Kiedy przeważają reakcje beztlenowe, wówczas organizm korzysta przede wszystkim z glukozy, a w spoczynku i w innych wysiłkach fiz. źródłem energi sa zarówno tłuszcze jak i glukoza.
Każda nadwyżka, która nie zostanie wykorzystana, odłoży się.
5. Należy jeść 5-7 posiłków, a nie 3 i podjadać między nimi. Powinno być kilka posiłków każde z pełnowartościowym białkiem, a oprócz tego zdrowy tłuszcz i dobre węglowodany. Nie podjadaj więc, tylko jedz 5-6 posiłków.
6. Gdy obliczysz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i rozkład na białko, węgle i tłuszcze i podzielisz białko na 6 równych porcji, tłuszcze na 3 porcje, i węgle na 3 i do wszytkich posiłków, poza okołotreningowymi, dodasz warzywa, to będziesz wiedział jak duże te posiłki mają być.
Każda nadwyżka kalorii dostarczona z pożywieniem, która nie bedzie spalona, odłoży się.

Co do makaronów penne czy spaghetti, to wydaje mi się, że nie ma tu różnicy. Różnica jest w tym czy to makaron pełnoziarnisty, czy z durum i jak długo był gototwany, ponieważ aldente będzie miał niższy indeks glikemiczny, niż rozgotowany.
To tyle. Może ktoś mądrzejszy niech sie jeszcze wypowie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 3181 Wiek 42 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11710
Montignac przyjmuje 3-4 godziny miedzy posiłkami w zaleznosci od tego czy są one tłuszczowe czu weglowe. Jesli te pierwsze, to przerwa jest dłuzsza.

Jesli chodzi o twaróg, półttłusty juz nie dodasz ani do posiłku weglowego ani do tłustego (chyba ze robisz II faze metody). Jesli w półtłustym jest mniej niz 4gram weglowodanów na 100gram to mozesz dać do posiłków tłuszczowych (te 3-4 gram nie jest stałe).

Węglowodany i tłuszcze łączy sie w II fazie metody. Jesli przeszedłeś I faze to znasz indeks glikemiczny produktów, wiesz które mają sredni (<50) i niski (<35). Kompnowanie posiłków tłuszczo-weglowcyh mozesz na takiej zasadzie by wypadkowa indeksu glikemicznego nie przekroczyła wg Montignaca 50. Reszta tyczy sie tej samej zasady co w fazie I.

Montignac mówi ogólnie o 3 posiłkach jako: sniadanie, obiad i kolacja. Zauwaz, ze jesli ktos wstaje wczesnie i kładzie sie późno trzymając odstepy 3-4 godzinne to tak nie da rady.

Montignac to metoda jedzenia a nie dieta. Nie wiem czy czytałęś ksiazke jego autorstwa? Przeprowadzono badania miedzy innymi na kobietach: te które miały BMI ponizej normy wróciły do poprawnego BMI trzymając zasady tej metody. Te które miały 'za duzo' oczywiscie schudły. Tutaj nie liczusz kalorii. Jesz tyle by sie najeśc a nie przejeśc i wytrwac do nastepnego posiłku.

a teraz pytania natury chemicznej ;)
1. jakim cudem gotowana marchewka ma tak ogromny IG, a np. gotowana fasola już nie?

Tutaj pewnie juz chodzi o to co warzywa zawierają - jakie pierwiaski oraz proces ich uwalniania podczas obróbki. Nie wiem tego.

"All diseases begin in the gut."
Aktualny dziennik: zamkniety.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Słonecznik

Następny temat

Różnica miedzy odchudzaniem a głodówką?

WHEY premium