Eksperyment został przeprowadzony na szczurach. Przez 6 dni, szczury były karmione olejem sojowym, oliwą z oliwek, olejem kokosowym lub z pestek winogron. Dawka wynosiła 7g na kg. Na koniec testu, naukowcy zmierzyli poziom porodukowanego testosterony. Poniższy diagram pokazuje, że olej kokosowy oraz oliwa z oliwek były najlepszymi boosterami testosteronu.
Szczury, którym podawano oliwę z oliwek były także cięższe:
Argentyńczycy opisali w swej ubiegłorocznej pracy dlaczego tak się dzieje. Oliwa z oliwek oraz olej kokosowy zwiększają aktywność enzymu 3-beta-HSD i 17-beta-HSD. Są one związane z budową testosteronu. Oliwa z oliwek i olej kokosowy podnoszą także stężenie antyoxydantów w komórkach Leydiga, które są odpowiedzialne za produkcję testosteronu. W dzisiejszych badaniach, naukowcy wyszli o krok do przodu. Znaleźli związek między dietą, ilością wolnego cholesterolu w komórkach Leydiga i poziomem testosteronu.
Komórki Leydiga robią testosteron z cholesterolu. Dieta bogata w olej kokosowy i oliwę z oliwek najwyraźniej pomaga komórkom absorbować cholesterol. Komórki mają także większą zdolność do pobierania cholesterolu z esterów.
Tłumaczenie własne dla sfd,
źródło:
http://www.ergo-log.com/olivetest.html
http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=118942791