-warzywa: cebula, czosnek, kapusty, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka, szpinak, sałata szczypiorek, papryka, grzyby , rośliny strączkowe, soczewica ,przyprawy Warzywa jemy z produktami węglowodanowymi i tłuszczowymi .
-owoce cytrusowe i krajowe: jagody ,jabłka, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, rabarbar oraz dżemy-bez cukru (z fruktozą )
-węglowodany: chleb z pełnego przemiału, makaron z pszenicy durum, makaron z pełnego przemiału, ryż nie łuskany. Tych produktów nie łączymy z tłuszczem.
-tłuszcze: oliwa z oliwek, tuńczyk w puszce, łosoś, oliwki, szwajcarski ser tarty,
-nabiał: jajka, chudy ser i jogurt, śmietana kwaśna i słodka, ser żółty półtłusty, parmezan, majonez (własnej roboty) -mięso:boczek, mięso wędzone, kurczak, salami, twarde kiełbasy, surowa szynka
POSIŁEK TŁUSZCZOWY:
WĘDLINY:
Kabanosy
Sucha krakowska
Myśliwska
ŚMIETANA:
Krasnystaw - śmietana 18%
SM Somlek Sokółka - śmietana 18%
Zott - śmietana 18 %
Pątnica 22%
OLIWA:
oliwę z oliwek (z pierwszego tłoczenia do sałatek, z drugiego tłoczenia do smażenia)
olej sojowy,
olej słonecznikowy,
olej z pestek winogron
SERY:
sery żółte twarde typu Cheddar, Parmezan.
sery półmiękkie typu Edam,
sery miękkie z przerostem białej pleśni typu Brie, Camembert,
sery z przerostem pleśniowym typu Gorgonzola
sery świeże (bez lub z minimalną ilością węglowodanów) typu feta, ricotta, mozarella,
sery miękkie z naturalną pleśniową skórką - zwykle kozie typu Saint Marcellin.
ORZECHY I PESTKI: (II faza)
Słonecznik
Siemię lniane
Sezam
WARZYWA:
sałata,
ogórek,
pomidor,
papryka,
bakłażan,
karczoch,
fenkuł,
cebula,
pieczarki,
grzyby,
fasolka szparagowa zielona i żółta,
cukinia,
por,
seler surowy,
kapusty,
brukselka,
ogórki kiszone,
kapusta kiszona,
szpinak,
boćwina,
rzodkiew (NIE RZEPA!),
endywia,
szczaw.
RYBY
Dorsz
Mintaj
Okoń
Flądra
Sola
Sandacz
Szczupak
Krewetki.
DODATKI:
Majonez - Społem - Majonez Kielecki
przecier pomidorowy bez cukru i konserwantów - np. Łowicz w słoiczku, także wiele kartonikowych
ocet
sok z cytryny
sos sojowy Kikkoman
czosnek
wszelkie zioła (majeranek, pietruszka, koper, bazylia, oregano, szałwia, mięta,
wszelkie inne)
przyprawy typu sól, pieprz, papryka, kminek itd, ale: uważać na mieszanki!!!
nie powinny zawierać cukru, skrobii, glutaminianu sodu..
chrzan (bez cukru)
POSIŁEK WĘGLOWODANOWY:
CHLEB:
Mastermacher CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY
Mastermacher CHLEB WIELOZBOŻOWY PEŁNOZIARNISTY
Mastermacher CHLEB TURYSTYCZNY PEŁNOZIARNISTY Z KIEŁKAMI PSZENICZNYMI
Mastermacher CHLEB O OBNIŻONEJ KALORYCZNOŚCI ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY
Mastermacher CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY Z CEBULĄ
Wasa - Żytnia, Sport (Crisp, Break)
JOGURTY
Zott - Jogovita jogurt naturalny bez cukru
Zott - Jogobella light (dopuszczalne smaki, nie zawierające soku z buraka)
OSM Sanok - Bio-Jogurt Naturalny 0% tłuszczu
OSM Sanok - Bio-Jogurty owocowe 0% tłuszczu bez cukru (truskawka, jagoda, brzoskwinia, wiśnia, jabłko , morela, malina)
KEFIR
Danone - Kefir 1,5%
Milko - Kefir 1,5%
Zott - Kefir 1,4%
Kefir 0% Piątnica
MAŚLANKA
Milko - Maślanka 1,5%
Maślanka z Lidla
SEREK HOMOGENIZOWANY
Maćkowy - Serek homogenizowany naturalny 0%
PŁATKI OWSIANE
Kupiec - Płatki Owsiane Górskie
Kupiec - Płatki Owsiane Górskie Zwykłe
MĄKA
Bio Babalscy - Mąka bio Żytnia Razowa
Bio Babalscy - Mąka Pszenna Razowa typ 2000
Mąka graham
MAKARON
Malma,
Melissa,
Lubella Lubelska (skład: 100% mąki durum!!!)
Primo gusto
Makaron sojowy: Vermicelli Longkow
Makaron sojowy: TaoTao (skład: fasola mung, groch)
KASZA
Pęczak
Perłowa
DŻEMY
Firmy BIOFAN
Firmy FRAGATA LIGHT
Firmy Materne LIGHT
Firmy Sante
Firmy Dietto
RYŻ
ryż brązowy (naturalny),
ryż Basmati
ryż dziki
ROŚLINY STRĄCZKOWE I MOTYLKOWE
groch
fasola
soczewica
soja
ciecierzyca
WARZYWA
sałata,
ogórek,
pomidor,
papryka,
bakłażan,
karczoch,
fenkuł,
cebula,
pieczarki,
grzyby,
fasolka szparagowa zielona i żółta,
cukinia,
kabaczek,
por,
seler,
kapusty,
brukselka,
ogórki kiszone,
kapusta kiszona,
szpinak,
boćwina,
rzodkiew (NIE RZEPA!),
endywia,
szczaw
OWOCE
Nie fermentujące w żołądku
Truskawki,
maliny,
jeżyny,
Porzeczki,
Cytryny
czarne jagody
Fermentujące w żołądku
Jabłka
Brzoskwinie/Nektarynki
Gruszki
Śliwki
Fermentujące można jeść ugotowane dodając do posiłków.
Na surowo tez jemy, tylko 1/2 h przed śniadaniem.
RYBY
Krewetki
tuńczyk w sosie własnym
DODATKI
przecier pomidorowy bez cukru i konserwantów - np. Łowicz w słoiczku, także
wiele kartonikowych
oliwa z oliwek, ale w malutkiej ilości!
ocet
sok z cytryny
sos sojowy Kikkoman
czosnek
wszelkie zioła (majeranek, pietruszka, koper, bazylia, oregano, szałwia, mięta,
wszelkie inne)
przyprawy typu sól, pieprz, papryka, kminek itd, ale: uważać na mieszanki!!!
nie powinny zawierać cukru, skrobii, glutaminianu sodu..
fruktoza
chudy jogurt naturalny jako zabielacz do sosów itp.
chrzan (bez śmietany i cukru)
"Bulion wegetariański" firmy Drobdar