SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ocena diety Montigniac'a

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1458

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 73 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1396
Witam. Od razu informuję, że ta dieta nie jest mojego autorstwa i chcę tylko się spytać o sens jej stosowania, ewentualnie które potrawy/produkty są niedopuszczalne.

-warzywa: cebula, czosnek, kapusty, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka, szpinak, sałata szczypiorek, papryka, grzyby , rośliny strączkowe, soczewica ,przyprawy Warzywa jemy z produktami węglowodanowymi i tłuszczowymi .

-owoce cytrusowe i krajowe: jagody ,jabłka, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, rabarbar oraz dżemy-bez cukru (z fruktozą )

-węglowodany: chleb z pełnego przemiału, makaron z pszenicy durum, makaron z pełnego przemiału, ryż nie łuskany. Tych produktów nie łączymy z tłuszczem.

-tłuszcze: oliwa z oliwek, tuńczyk w puszce, łosoś, oliwki, szwajcarski ser tarty,

-nabiał: jajka, chudy ser i jogurt, śmietana kwaśna i słodka, ser żółty półtłusty, parmezan, majonez (własnej roboty) -mięso:boczek, mięso wędzone, kurczak, salami, twarde kiełbasy, surowa szynka

POSIŁEK TŁUSZCZOWY:
WĘDLINY:
Kabanosy
Sucha krakowska
Myśliwska

ŚMIETANA:
Krasnystaw - śmietana 18%
SM Somlek Sokółka - śmietana 18%
Zott - śmietana 18 %
Pątnica 22%

OLIWA:
oliwę z oliwek (z pierwszego tłoczenia do sałatek, z drugiego tłoczenia do smażenia)
olej sojowy,
olej słonecznikowy,
olej z pestek winogron

SERY:
sery żółte twarde typu Cheddar, Parmezan.
sery półmiękkie typu Edam,
sery miękkie z przerostem białej pleśni typu Brie, Camembert,
sery z przerostem pleśniowym typu Gorgonzola
sery świeże (bez lub z minimalną ilością węglowodanów) typu feta, ricotta, mozarella,
sery miękkie z naturalną pleśniową skórką - zwykle kozie typu Saint Marcellin.

ORZECHY I PESTKI: (II faza)
Słonecznik
Siemię lniane
Sezam

WARZYWA:
sałata,
ogórek,
pomidor,
papryka,
bakłażan,
karczoch,
fenkuł,
cebula,
pieczarki,
grzyby,
fasolka szparagowa zielona i żółta,
cukinia,
por,
seler surowy,
kapusty,
brukselka,
ogórki kiszone,
kapusta kiszona,
szpinak,
boćwina,
rzodkiew (NIE RZEPA!),
endywia,
szczaw.

RYBY
Dorsz
Mintaj
Okoń
Flądra
Sola
Sandacz
Szczupak
Krewetki.

DODATKI:
Majonez - Społem - Majonez Kielecki
przecier pomidorowy bez cukru i konserwantów - np. Łowicz w słoiczku, także wiele kartonikowych
ocet
sok z cytryny
sos sojowy Kikkoman
czosnek
wszelkie zioła (majeranek, pietruszka, koper, bazylia, oregano, szałwia, mięta,
wszelkie inne)
przyprawy typu sól, pieprz, papryka, kminek itd, ale: uważać na mieszanki!!!
nie powinny zawierać cukru, skrobii, glutaminianu sodu..
chrzan (bez cukru)



POSIŁEK WĘGLOWODANOWY:
CHLEB:
Mastermacher CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY
Mastermacher CHLEB WIELOZBOŻOWY PEŁNOZIARNISTY
Mastermacher CHLEB TURYSTYCZNY PEŁNOZIARNISTY Z KIEŁKAMI PSZENICZNYMI
Mastermacher CHLEB O OBNIŻONEJ KALORYCZNOŚCI ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY
Mastermacher CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY Z CEBULĄ
Wasa - Żytnia, Sport (Crisp, Break)

JOGURTY
Zott - Jogovita jogurt naturalny bez cukru
Zott - Jogobella light (dopuszczalne smaki, nie zawierające soku z buraka)
OSM Sanok - Bio-Jogurt Naturalny 0% tłuszczu
OSM Sanok - Bio-Jogurty owocowe 0% tłuszczu bez cukru (truskawka, jagoda, brzoskwinia, wiśnia, jabłko , morela, malina)

KEFIR
Danone - Kefir 1,5%
Milko - Kefir 1,5%
Zott - Kefir 1,4%
Kefir 0% Piątnica

MAŚLANKA
Milko - Maślanka 1,5%
Maślanka z Lidla

SEREK HOMOGENIZOWANY
Maćkowy - Serek homogenizowany naturalny 0%

PŁATKI OWSIANE
Kupiec - Płatki Owsiane Górskie
Kupiec
- Płatki Owsiane Górskie Zwykłe

MĄKA
Bio Babalscy - Mąka bio Żytnia Razowa
Bio Babalscy - Mąka Pszenna Razowa typ 2000
Mąka graham


MAKARON
Malma,
Melissa,
Lubella Lubelska (skład: 100% mąki durum!!!)
Primo gusto
Makaron sojowy: Vermicelli Longkow
Makaron sojowy: TaoTao (skład: fasola mung, groch)

KASZA
Pęczak
Perłowa

DŻEMY
Firmy BIOFAN
Firmy FRAGATA LIGHT
Firmy Materne LIGHT
Firmy Sante
Firmy Dietto

RYŻ
ryż brązowy (naturalny),
ryż Basmati
ryż dziki

ROŚLINY STRĄCZKOWE I MOTYLKOWE
groch
fasola
soczewica
soja
ciecierzyca

WARZYWA
sałata,
ogórek,
pomidor,
papryka,
bakłażan,
karczoch,
fenkuł,
cebula,
pieczarki,
grzyby,
fasolka szparagowa zielona i żółta,
cukinia,
kabaczek,
por,
seler,
kapusty,
brukselka,
ogórki kiszone,
kapusta kiszona,
szpinak,
boćwina,
rzodkiew (NIE RZEPA!),
endywia,
szczaw

OWOCE
Nie fermentujące w żołądku
Truskawki,
maliny,
jeżyny,
Porzeczki,
Cytryny
czarne jagody
Fermentujące w żołądku
Jabłka
Brzoskwinie/Nektarynki
Gruszki
Śliwki
Fermentujące można jeść ugotowane dodając do posiłków.
Na surowo tez jemy, tylko 1/2 h przed śniadaniem.

RYBY
Krewetki
tuńczyk w sosie własnym

DODATKI
przecier pomidorowy bez cukru i konserwantów - np. Łowicz w słoiczku, także
wiele kartonikowych
oliwa z oliwek, ale w malutkiej ilości!
ocet
sok z cytryny
sos sojowy Kikkoman
czosnek
wszelkie zioła (majeranek, pietruszka, koper, bazylia, oregano, szałwia, mięta,
wszelkie inne)
przyprawy typu sól, pieprz, papryka, kminek itd, ale: uważać na mieszanki!!!
nie powinny zawierać cukru, skrobii, glutaminianu sodu..
fruktoza
chudy jogurt naturalny jako zabielacz do sosów itp.
chrzan (bez śmietany i cukru)
"Bulion wegetariański" firmy Drobdar
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dieta do oceny :)

Następny temat

Dieta. Prosze o sprawdzenie

WHEY premium