Składniki :
Brokuły - 500g
Sól
Pieprz
Pietruszka
Jogurt naturalny/light [opcjonalnie]
Jest to jeden z tych przepisów, które pomagają przełamać monotonię dań.
Myślę, że niejednemu/niejednej z Was przejadły się brokuły, gotowane, parowane itd.
Esencją zapachu, smaku i wszystkich wartości odżywczych, w potrawach gotowanych jest woda pozostała po gotowaniu, dlatego też lepiej zjeść rosół z kury niż gotowaną pierś, gdyż wszystkie „pyszności" pozostają w wodzie. Podobnie rzecz się dzieje z naszym brokułem.
Do garnka włożyć pokrojonego brokuła i zalać wodą tak aby lekko zakrywała brokuła [ im mniejszy garnek tym lepiej/mniej wody].
Brokuła gotować około 10 min.
Następnie zmiksować wszystko blenderem lub wrzucić do miksera (razem z płynem).
Ja miksuję wszystko w garnku za pomocą blendera z końcówką do miksowania zup [ jak na foto], następnie już po rozlaniu do talerzy można dodać troszkę świeżej pietruszki. Pietruszki nie gotujemy, gdyż traci ona swój aromat.
Dodatkowo do zupy można dodać na środek talerza jedną łyżkę jogurtu, dodaje on zupce wyrazu a jednocześnie nie zawiera zbyt wiele kalorii.
Na foto dodałem jeszcze drobinę oliwy z oliwek, jednak można się bez niej obejść.
Zupka/krem warta moim zdaniem polecenia, obłędny kolor i smak przy naprawdę minimalnym nakładzie pracy urozmaicą dietę a niejadkom nie lubiącym warzyw pomogą wepchnąć w siebie porcję witamin w formie innej niż pigułka czy rozpuszczalna tabletka :) .
Pozdrawiam i smacznego
P.S Nigdy jakoś nie dokumentowałem swojego gotowania ale postaram się dodawać przepisy w miarę jak będzie toczyć się moja dietka, mam nadzieję, że może komuś się spodobają.
Wartości na 100g
B:1,8g T:0,2g W:1,7g Kcal: 16
Zmieniony przez - Wiaderson w dniu 2010-03-10 23:59:18