Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
możesz sprecyzować ? węglowodany trawione są przez enzymy amylolityczne takie jak amylaza ślinowa rozkłada skrobie na mniejsze fragmenty, potem w dwunastnicy za pomocą amylazy trzuskowej i jelitowej na czatki maltozy itd czyli normalny proces trawienia
Szacuny
2
Napisanych postów
178
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
28567
Laktoza w maślance/jogurcie jest trawiona przez bakterie mlekowe (L. acidophilus). Czy te same bakterie trawią też cukier (sacharozę), który dodawany jest do maślanek smakowych?
Zmieniony przez - VAINQUEUR w dniu 2010-06-23 21:19:37
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
Bakterie o której piszesz degradują laktozę i przekształcają w kwas mlekowy, który przerabiany jest na energetyczne potrzeby. Generalnie flora jelitowa ma właśnie za zadanie degradację składników niestrawionych najczęściej do gazów o nie fajnej woni, twozenie witamin oraz ochrona przed bakteriami chorobtórczymi.
Szacuny
2
Napisanych postów
178
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
28567
Wiadomo, że organizm przetrawi sacharozę, ale od początku nie o to mi chodzi.
Smakowe jogurty i maślanki są słodzone cukrem. Czy pijąc taką maślankę spożywamy cukier, czy jest on rozbijany przez bakterie mlekowe na glukozę i fruktozę?