Wiem, że na ten temat było już dużo powiedziane, ale odwołując się do pewnego źródła, tzn.:
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm
"Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy...."
O co tak na prawdę im chodzi?
Indeks glikemiczny wzrośnie po spożyciu 50 gram produktu, czy
50 gram węglowodanów danego produktu?
Tak samo jest z arbuzem.
Niby jego ig jest wysokie, bo ok. 70, lecz ma bardzo mało węglowodanów, więc aby zjeść 50 gram węglowodanów arbuza, trzeba mieć niezły spust.
Chciałbym dodać, że pomimo niskiej liczby przeczytanych artykułów w profilu, śledziłem forum bardzo często i czytałem bardzo dużo.
Liczę na rzetelne odpowiedzi.