to są wskazówki, a nie przykazania:P:P
1. Należy spożywać 6-7 posiłków co 2,5 - 3 h chyba nie musze tlumaczyc
2. Należy w każdym posiłku spożywać "pełne białko" (zawierające wszystkie aminokwasy) np kurczak ryby jaja
3. Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw(najlepiej włóknistych) i owoców to znaczy zeby jesc warzywa w kazdym posilku
4. Należy dbać aby posiłek przed treningowy był bogaty w łatwo przyswajalne białko przed wysilkiem np kura albo rybka
5. Należy dbać aby węglowodany we wszystkich posiłkach poza posiłkami przed i po treningowym pochodziły z warzyw i owoców o niskim IG. Posiłki około treningowe powinny zawierać węglowodany o wyższym I/G okolotreningowo np bialy ryz, ziemniaki, makaron
6.Należy dbać aby posiłek po treningowy zawierał węglowodany proste i łatwo przyswajalne białko w proporcji 2:1 chodzi o to zeby bylo wiecej ryzu niz kury:)
7. Należy pilnować aby 25-35%spożywanych kalorii w diecie pochodziło z tłuszczy z podziałem na : 1/3 z tłuszczy nasyconych (zwierzęcych), 1/3 z tłuszczy jednonienasyconych (np. oliwa z oliwek, avocado), a 1/3 z tłuszczy wielonienasyconych (olej lniany, rybi , orzechy i nasiona itp.) tutaj trzeba by sie rozwodzic:) musisz to przeanalizowac spokojnie
8. Należy unikać napoi innych niż: woda mineralna niegazowana, zielona herbata itp. to znaczy zebys jeszcze 5 lat nie pił piwa
9. Należy dbać o to by każdy posiłek za wyjątkiem posiłków około treningowych składał się z naturalnego, nie przetworzonego pożywienia, należy unikać słodzików, konserwantów, polepszaczy itp. wysoko przetworzone pozywienie to chyba nie musze tlumaczyc (to co dobre jest wysoko przetworzone
10.Należy spożywać większe ilości węglowodanów tylko w okolicach treningowych (przed i po treningu) , posiłki te powinny być ubogie w tłuszcz. W innych posiłkach powinna występować przewaga tłuszczy nad węglowodanami pochodzącymi z warzyw i owoców weglowodany jemy an sniadanie i okolotreningowo. w okolotreningowych nie dajemy tluszczy, do wszystkich innych tluszcze dodajemy np. oliwe z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki dyni