Szacuny
3
Napisanych postów
7
Wiek
35 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1272
Cześć, jem codziennie ryż długoziarnisty biały i producent podaje jego wartości odżywcze przed i po ugotowaniu i zastanawiam się co zrobić aby jak najwięcej tych wartości przyswoił mój organizm jak najmniej stratnie
Najpierw przedstawię wam te wartości w jednej porcji ryżu
surowy wartość energetyczna: 360kcal
białko: 6,7g
węglowodany: 76,8g
tłuszcz: 0,7g
ugotowany wartość energetyczna: 141kcal
białko: 2,95g
węglowodany: 31,55g
tłuszcz: 0,35g
Teraz zastanawiam się czy może warto jeść surowy ryż, sprawdzałem i po zmieleniu jest to możliwe
tylko zastanawiam się czy to ma sens i czy mój organizm go przyjmie
Szacuny
4064
Napisanych postów
45434
Wiek
3 lata
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
347433
Witaj
Po ugotowaniu ryż jest nasiąknięty wodą i może ważyć o wiele więcej, dlatego nie ma sensu ważyć tego produktu po ugotowaniu. Jedzenie surowego to również niezbyt dobry pomysł, gdyż po prostu tego nie przetrawisz a jedynie przysporzysz sobie problemów trawiennych.
Ryż jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, ktore wykorzystywane są jako paliwo albo odkładają sie w postaci glikogenu lub tkanki tłuszczowej. Ryż ma mniej białka aniżeli np. makaron, jednak ma wiele zalet. Jest bardzo ubogi w substancje antyodżywcze. Ponadto jest bardzo dobrze tolerowany przez większośc osób. Produkt ten możemy przygotować na wiele sposób, na słodko i na słono. Ryż cieszy się największa popularnością wśród entuzjastów sportów sylwetkowych.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-21 18:14:43
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Szacuny
116
Napisanych postów
21032
Wiek
40 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
208598
Czy go przyjmie - pewnie czesc przyjmie, czesci nie przetrawi, dla organizmu bedzie to kompletnie nowa rzecz wiec w sumie mozesz sie spodziewac sensacji zoladkowych na poczatku....
100g przed ugotowaniem NIE ROWNA sie 100g po ugotowaniu przeciez
ryz po ugotowaniu nabiera 'wagi' bo nasiaka tez woda...
licz wartosci przed ugotowaniem i nie przejmuj sie stratami
2
FITNESS ACADEMY King Square Kraków
"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."
Szacuny
3
Napisanych postów
7
Wiek
35 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1272
Tylko że celowo nie pisałem o 100g produktu tylko o jednej porcji.
Producent napisał to tak:
„w 100g ryżu surowego”
„w 1 porcji ryżu ugotowanego”
Zastanawiam się właśnie co będzie bardziej korzystne na pewno po ugotowaniu jest bardziej syty, przed bogatszy o wartości lecz być może organizm nie będzie w stanie go przyswoić
Szacuny
3
Napisanych postów
7
Wiek
35 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1272
Zielinnapisał:
Surowego ryżu raczej nie strawisz. Poza tym w jednej paczce ryżu jest tyle samo węglowodanów, bez względu czy jest ugotowany czy nie :) Nie do końca się z tobą zgodzę gdyż woda „wyciąga” i jest to widoczne przy oddzielaniu wody od ryżu
Seewynapisał:
czemu w ogole zwracasz uwage na to co producent podaje za 1 porcje? Bo tak jest pakowany w torebeczki i w takich ilościach go z resztą konsumuję
Seewynapisał:
diete bedziesz ustalal tez wg. tego ile porcji Ci producent poda? Dietę ustalam sobie sam według swoich potrzeb i zapotrzebowań.
Byłem ciekaw zapytałem, uzyskałem odpowiedź, dziękuję
Szacuny
3
Napisanych postów
7
Wiek
35 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1272
Wiecie co należy mi się wpi#&%@l
hehe przeczytałem wszystko co znajduję się na opakowaniu a tam m.in. „jedna porcja ryżu(50g)" oczywiście surowego buhehe a torebka ma przecież 100g czyli według producenta dwie porcje, zmyliło mnie to bo moja porcja wygląda troszkę inaczej od zalecanej