W przypadku pojawienia się tego problemu, rzeczywiście warto zwrócić uwagę na pewne zalecenia dietetyczne. Warto tutaj przestrzegać kilku ważnych zasad:
- należy dziennie spożywać min. 4 - 6 małych posiłków
- przerwy pomiędzy nimi nie powinny być dłuższe niż 3 godz.
- posiłki jadać należy regularnie, w miarę o jednakowej porze, zawsze je popijając
- pokarm należy dokładnie żuć, nie połykać dużych kęsów
- unikać potraw ciężkostrawnych, tłustych, wzdymających (rośliny
strączkowe), bogatobłonnikowych (ciemne pieczywo, surowe warzywa, owoce)
- unikać ostrych przypraw, mocnej kawy, nie pić alkoholu i nie palić papierosów
- przy posiłkach należy skupiać się tylko na jedzeniu,
- nie należy jeść w pośpiechu, a po jedzeniu zawsze chwilę odpocząć
- ostatni posiłek powinien być jedzony nie później niż 2-3 godziny przed snem
A oto lista niektórych produktów, których warto się wystrzegać
- Nabiał i jaja - tłuste sery, topione, żółte, jaja na twardo, jajecznica smażona
- Mięso i wędliny - tłuste gatunki mięs i wędlin, podroby, produkty wędzone, peklowane, smażone, konserwy mięsne
- Ryby: wędzone, marynowane, solone
- Produkty cukiernicze: : ciasta z kremem, słodycze zawierające alkohol, czekolada, cukierki, dżemy, marmolady, lody, chałwa
- Warzywa i owoce: surowe warzywa i owoce, warzywa strączkowe (groch, fasola) kapustne, cebula, czosnek, brukiew, rzodkiewka, kalarepa
To są pewne najważniejsze ogólne zasady. Tutaj jest pewna ważna rzecz, aby nie do końca sugerować się tylko i wyłącznie samopoczuciem po spożyciu pokarmów. Wiele osób np. uważa, ze jeżeli nie odczuwa dolegliwości po zjedzeniu niezalecanego produktu, to znaczy że nie ma do niego przeciwwskazań. Niestety, nie do końca tak jest, dlatego proponowałbym raczej stosować się do przedstawionych wyżej zaleceń.
W przypadku tej choroby warto także wzbogacić dietę w witaminę C oraz
witaminy grupy B.