Szacuny
18
Napisanych postów
5229
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
55031
Mam kilka nurtujących mnie od dawna pytań.
1. Czy tabletkowane suplementy są nadal wartościowe? Wiem, żeby zmieścił składniki w taką tabletke trzeba dużego ciśnienia, a co z temperaturą? Czy związki nie tracą swoich właściwości podczas dużego ciśnienia/temperatury itd.?
2. Mamy produkt w proszku, który ma X związków, jak to teraz wygląda, że w jednej porcji produktu mamy dokładnie taką ilość związków, one sa poprostu wsypane i wymieszane czy na jakiej zasadzie są tworzone?
Szacuny
1419
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
Wspolczesna technika pozwala na precyzyjne odmierzenie ilosci substancji nie tylko w suplementach diety, gdzie ilosc aminokwasów czy witamin liczona jest w miligramach czy gramach, ale również substancji gdzie dawkę leczniczą trzeba prwcezyjnie ustalic w mikrogramach i ma to znaczenie kluczowe dla bezpieczenstwa i skutecznosci leku. Tak wiec odp na pytanie "czy mozliwe jest, że suplementy w tabletkach działają" brzmi - musi byc taka możliwość (o ile produecnt nicego nie zaniedba, ale zaniedbac moze rowniez w wypadku plynu, prochu czy kapsulek).
Zapewnienie odpowiedniej struktury i wytrzymałosci tabletki uzaleznione jest od wielu czynników, najczęsciej tabletki sa powlekane masą która je "spaja" (tabletki powlekane), a tzw tablety kredowe - faktycznie ściskane są pod cisnieniem lub zgrzewane. bez sensem jednak byloby nie branie pod uwage wlasciwosci danej substacncji i jej odpornosci na podgrzewanie w kontekscie uzytej metody.
Jesli interesują Cie dokladne informacje dotyczace technologii wytwarzania i zawartosci substancji czynnych w tabletkach, odpowiedzi szukaj w ksiązce:
Dostępność farmaceutyczna i dostępność biologiczna leków. S.Janicki, M. Sznitowska, W. Zieliński
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-01-03 23:30:58
Szacuny
18
Napisanych postów
5229
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
55031
ale jeżeli chodzi o witamine C
teraz wyszedł znowu produkt Treca, który jest alternatywa dla Now Foods - którego już nigdzie nie można znaleźć - czy ta wiamina C spełni swoje funkcje, czy jednak przy produkcji pewna jej część została zniszczona?
No i jak byś mógł jeszcze na 2 pytanie odpowiedzieć?
Szacuny
5
Napisanych postów
676
Wiek
33 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
112975
nie jestem Treca, ale napisze ;)
sądzę że przy produkcji bierze się poprawkę na ewentualne straty.
odpowiednio dobrana technologia minimalizująca utraty składników.
ewnetualnie nadkompensacja składnika właściwego.
Szacuny
1419
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
drugiego pytania nie rozumiem niestety.
jesli chodzi o witaminę C - to straty powoduje temperatura powyzej 70 stopni Celcujusza, podgrzewanie do niższych temeperatur (np ok 50 - 60*C), nie byłoby dlań szkodliwe a dodatkowo mogłoby unieszkodliwiac askorbinazę która ultlenia kwas askorbinowy czyniąc go nieaktywnym bilogicznie. Tak więc - tak sobie gdybając, bo nie znam technologii produkcyjnych - widzę tutaj sposoby by uniknac efektu o którym mowisz. Zapewne doswiadczeni technologowie znają ich zdecydowanie więcej
Szacuny
38
Napisanych postów
2551
Wiek
33 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
31384
faftaq, co do drugiego pytania, to autorowi raczej sie rozchodzi o to, czy w 1 porcji jakiejs mieszanki substancji (dajmy np. jakis stack przedtreningowy) jest dokladnie ta sama ilosc poszczegolnych skladnikow. Czy za kazdym razem bierzemy dokladnie te sama ilosc poszczegolnych substancji.