Chciałbym się dowiedzieć czy diety LC na których nasz organizm jest w ketozie są warte zachodu i czy faktycznie na takich dietach redukcja tkanki tłuszczowej jest bardziej efektywna niż na dietach zbilansowanych. Kiedy się czyta książki typu:
Lyle McDonald - The Ketogenic Diet
M.DiPasquale_-_The_Anabolic_Diet
Dan_Duchaine_-_BodyOpus
wszystko wygląda ładnie i w miarę logicznie. Tego typu diety mają dużo zwolenników. Natomiast przeciwnicy obawiają się zakwaszeń i twierdzą że spadki wagi na tej diecie to głównie woda z powodu mniejszej ilości glikogenu i tego że Ci którzy z niej korzystają automatycznie konsumują mniejszą ilość kcal. Na początku takiej diety na pewno spadek wagi jest związany z utratą wody, jak to ma się w późniejszych fazach diety keto gdy już organizm całkowicie przestawi się na konsumpcje ketonów, czy spalanie tkanki tłuszczowej jest przyśpieszone. Zakładając że ilość kcal jest taka sama na dwóch różnych dietach.
Proszę o odpowiedź speców z Profi Med, odpowiedzi typu: "to złe bo niezdrowe" "to złe bo nie ma błonnika" " to złe bo złe" mnie nie interesują .
Ps. Od jutra zaczynam czytać The Fat Loss Bible by Anthony Colpo który przekonuję że zbilansowana dieta jest najlepsza i jedzie po dietach ketogenicznych, ale czytając jego artykuły widać że wdał się w wymianę zdań (niekoniecznie miłą) z ludźmi propagującymi diety białkowe dlatego nie wiem czy może być godny zaufania .
Zmieniony przez - Xerq w dniu 2011-02-07 19:53:25